13 Aralık 2010

Hatırla Beni Hayat - Yusuf Özkan Özburun





Eh, az çok mürekkep yalamış okur-yazar zevatın, bilhassa hatırı sayılır bir mecmuada yahut gazetede köşeli yazılar neşretmesi matbuat âleminde öteden beri revaç görmüş bir hadisedir. Ve fakat hususan günümüz kültür, sanat, edebiyat ve fikir (böyle bir vasat varsa) bu durumun bir köşe kapmaca’ya dönüştüğünü görmemek kabil midir? (s: 53)


Eğer kara satırları döşendiğimiz yayın organının ilgili köşesinde kurumlanarak dört köşe bir edayla dünyayı, vatanı, milleti, geleceği kurtarmak, “sanal reçeteler” sunmak adına kendi aslî kurtuluşumuzu ihmal ediyorsak, o kara satırlar ayağımıza pranga, boynumuza ilmek, o köşe de bize mahpushane olacak. (s: 55)

Billur bir sabaha gazeteyle uyanmak kadar, zihnin zambak sayfasını karalara boyamak kadar ziyana sebep daha ne olabilir? Siyasetin canavarlıkları, spor ve magazinin pireyi deve yapıp o devenin üstünde seyahate çıkmaları, üçüncü sayfanın insanın içindeki şeytanı bile hayretten hayrete düşüren cinayet, tecavüz, intihar haberleri ve daha bir yığın ıvır zıvır. Hakikate aç zihinlerin, ancak ilim ve tefekkürle teskin olan kalplerin, kraker ve cips türünden abur cuburla doyurulma çabası ne boş bir çabadır! (s:112)

“Geometride tarikatlar yoktur” diyordu zavallı Voltaire. Bununla bilimin içinde dinî öğelerin bulunmadığı, bilimle dinin ayrı mecralarda seyrettiği vurgusunu yapıyordu güya. Halbuki Platon’un yaklaşımını göz ardı ediyordu bu arada. “Tanrı bile bir geometricidir” ve O’nun âlemi yaratışındaki mevzuniyet, sanat, anlam ve simetri hiçbir bilimin elinin yetişemeyeceği mükemmeliyettedir. (s:134)

Sunulan eczayı tatbiksiz teşhir riyakârlıktır. Verileni hemen vitrine taşımak müşkülpesentlik ve şöhrete müptelalıktır. (s: 150)

(Timaş Yayınları, 2010, 150 sayfa)


69


KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

“Filozofun, Hiç Kimsenin Ülkesi dediği düşünce yurdunda, her birimizde var olan hakikat çocuğunun sancısını çekmenin çarpıntısıyla, kaleme tutunmak anlamına geliyor benim için yazma etkinliği.

İlk gençlik yıllarımdan beri yazmakla olan muaşakamın beni bu küçük kitabın kıyısına getirip bırakacağını hiç tahmin etmezdim. Benimkisi, zaman, can elmasımı kül etmekteyken bir yerlere çentik atma, iz bırakma, ben de yaşadım, ‘Hatırla Beni Hayat’ deme çabasından başkaca bir şey değil.”

Edebi nitelikli denemeleriyle dikkat çeken Yusuf Özkan Özburun, Hatırla Beni Hayat’ta felsefe okumalarını metne ciddi ölçüde yansıtarak dünya tasavvuru, hayat, temel insanlık durumları, anlamak-bilmek, farkındalık-otantiklik gibi meseleler üzerine kısa fakat zihin açıcı metinler kaleme alıyor.

1 yorum:

  1. Platon'un sözü güzelmiş: Tanrı geometricidir, diye. Azıcık fen bilgisi merakı olanlar görürler evrendeki matematiğ, geometriyi, sanatı...

    YanıtlaSil