23 Mart 2007

Zengin Hayaller Peşinde - Cahit Zarifoğlu




...Dün öğrenmek ve ibret almak için okurken, bugün yalnızlığını gidermek için, gerçekleriyle geçinemediği ve baş edemediğinden, hayali dostlar, can yoldaşları edinmek için okuyor. Bitirip rafa kaldırdığı bir eser onda daha daha şiddetli yalnızlık duygularına sebep oldukça, daha çok sarılıyor romana ve bu da, romanın egemenliğini çoğaltıyor boyuna. (s: 63)

Biteceğinden korkarak okuduğumuz kitaplar vardır. Ian Dallas’ın romanı bunlardan biri işte. Hem bitecek diye korkarak hem de onunla birlikte bizi bürüyen merakla koşarak, bir garip iti çeki arasında okudum Gariplerin Kitabı’nı. Hayatında hiçbir roman okumamış, hatta roman okumayı bir tür densizlik bellemiş olanlara bile tavsiye ettim. (s: 92)

Büyük şehir ve kasabalarda yeni tarz evler, apartman daireleri, hem küçük hem de –belki küçük olmaktan ziyade- fert sayısı artacak bir aileyi barındırmayacak şekilde başka şeylerle dolu: Yani eşyalarla. Evlerde insanlar değil, adeta eşyalar oturuyor. s:(171)

Basın, başkalarının ayıplarını, memleketimize hiçbir yararı olmayan, tersine insanımızın beynini bulandıran gizlileri ortaya çıkarmanın peşinde. "Başkalarının ayıplarını araştırmayınız” hadis-i şerifindeki inceliğin, insanîliğin tam tersi bir davranıştır bu. İslam’da her yasak, insanın içindeki bir azılı düşmanın işareti. Başkalarının ayıplarını araştırmak isteği her insanda mevcuttur ve işte bu menfiyi disiplin içinde tutmaktır İslâmî edep. (s: 230)

(Beyan yayınları, 1999, 248 sayfa)

19


1 yorum:

  1. kitabı dün okudum. aslında uzun zamandan beri kütüphanedemde. Zarifoğ'lun şiirleri ve Yaşamak adlı kitabı başucu kitaplarımdandır. Zengin Hayaller Peşinde ve Bir Değirmendir Bu dünya ve Romanlar adlı kitapları da ilgi çekici. Kitapla ilgili tanıtım yazınınız kusursuzdu. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil