10 Mart 2015

Hastalık Hastası / Moliere



...Savunduğu şeyi sonuna kadar yılmadan ispata çalışır, kanıtlamak için yapmayacağı şey yoktur. Tartışmalarda bir Türk gibi güçlüdür, fikrinden asla vazgeçmez, mantığın en son sınırına kadar akıl yürütmeye devam eder. (S.50)



ARGAN: Yani sana kalırsa doktorlar hiçbir şey bilmiyor?
BERALDE: Bilmez olurlar mı hiç kardeşim. Çoğu hava atmayı, güzel Latince konuşmayı, bütün hastalıkların Yunanca isimlerini, onları açıklamayı ve ayırt etmeyi biliyorlar; ama iyileştirmeye gelince, bu hiç bilmedikleri bir iş. (s:82)


ARGAN: …peki hastalanınca ne yapmak gerek?
BERALDE: Hiçbir şey kardeşim.
ARGAN: Hiçbir şey mi?
BERALDE: Hiçbir şey. Dinlenmeye geçmekten başka çare yok. Doğayı kendi haline bıraktığımız zaman içinde bulunduğu düzensizlikten kendi kendini yavaşça çekip çıkarmayı bilir. Bizim telaşımız ve sabırsızlığımızdır her şeyi mahveden. Ne de olsa insanlar hastalıktan değil onlara sunulan ilaçlar yüzünden ölüyorlar. (s:83)


BERALDE: Kardeşim ben doktorlara karşı savaşmaya çalışmıyorum, herkes sonucuna katlanmak şartıyla istediğine inanmakta serbest. Bunları aramızda konuşuyoruz, seni yaptığın bu hatanın içinden çekip çıkarmak, biraz eğlendirmek için de Moliere'in bu konuda yazdığı oyunlara götürmek isterdim seni.
ARGAN: Senin bu Moliere küstahın teki, oyunları da bir o kadar. Namuslu insanlarla alay etmesini çok gülünç buluyorum ben.
BERALDE: O doktorlarla alay etmiyor, doktorların gülünç yanlarıyla alay ediyor.
ARGAN: Doktorların ne yaptığını kontrol etmek ona mı düşmüş. Doktorların muayeneleriyle, reçeteleriyle alay eden, onlara saldıran ve böyle saygıdeğer kişilikleri tiyatro sahnesine çıkaran küstah, ahmak bir adam. (s:84)

(Antik Dünya Klasikleri, 2013, 142 sayfa)


84

KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Hastalık hastası Argan, tedavisini daha ucuza getirebilmek için, mesleğinde çok başarılı olduğunu zannettiği genç bir doktorla kızını evlendirmek ister. Oysa Argan’ın kızı Angélique, başka bir genç adamla evlenmek istemektedir. Argan’ın karısı ve doktoru da onun kuruntularından faydalanıp servetine el koymak niyetindedir. Hizmetçi Toinette ise her şeyin farkında olan tek kişidir. Dolayısıyla düğümü çözebilecek kişi de Toinette’tir, ama nasıl? Moliére’in kendi hayatından yola çıkarak kaleme aldığı bu oyunu okurken çok eğleneceksiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder