21 Mayıs 2014

Bir Psikoloğun İtirafları / Nur Yaycıoğlu





Bulunduğunuz bir ortamda eğer psikolog olduğunuz biliniyor ise beklenmedik bir olay karşısında, sıradan ve kontrolsüz bir tepki vermeniz beklenemez. Yakınlarınıza üzüntünüzü veya kızgınlığınızı belli ederseniz, 'Ne biçim psikolog.' olursunuz. Birilerinden davranışlarından ötürü yakınırsanız,

'Sen bunun üstesinden gelmeliydin, idare etmeliydin.' denilir. (s: 20)

13 Mayıs 2014

Evde Okul Okulda Kalite/Ahmet Maraşlı



Maalesef anne babalar, telaş ve acele içinde günlük işlerinin peşinde koşmayla uğraşmakta ve çocuklar güzel şeyler yapıp belalardan uzak kaldıklarında onları ödüllendirmeyi unutmaktadırlar. Bunun yerine, çocukları yanlış bir şey yapana kadar beklemekte ve o zaman onlara olumsuz ilgi göstermektedirler. Aslında bu metot, ebeveynin ilgisini çekmek için çocukları yanlış davranmaya itmektedir. (s:45)

Evlilikte İdeal Duruşlar/Servet Hocaoğulları




İnsan oluşu unutan evlilikler, anne-baba ve çocuk ile sınırlı bir mutluluğun peşine düşen evliliklerdir. Bu tür evliliklerin en büyük yitimi "aile" olamamaları; eşlerin birbirlerine elbise olamamalarıdır. Aile olmayı hedeflemeyen erkek ve kadın, sadece cinsiyet tatmini içinde mutlu bir evlilik kurmuştur, o kadar. Oysa cinsiyet oluşum evreleri tamamlanırken insan oluşumunun da evreleri tamamlanmalıdır ki, evlilik ve aile bir bütünlük arz etsin; toplum var olsun ve varlığını koruyabilsin. (s:120)