25 Mart 2012

İnternet Ağında Çocuğum - Saliha Turan



Psikolog Michael G.Conner'in belirttiğine göre, günde iki saatten az bir vakit alması kaydıyla, bilgi almak, e-mail göndermek ve gelen mailleri okumak için internete bağlanıyorsanız, endişe edecek bir durum yok demektir. Ama eğer internet üzerinde harcadığınız zaman haftada toplam 18 saatten fazla ise, 'internet bağımlılığı' riski taşıyan insanlar grubuna giriyorsunuz demektir. Bankacılık ve internet pazarlamacılığı gibi görevler dışında, kişisel nedenlerle interneti günde 10 saatten fazla kullanan bir kimsenin, internet bağımlılığı ise, mutlaka tıbbî ve psikolojik tedavi gerektiriyor, demektir. Bu durumda bir kişi, Conner'a göre, muhakkak tedavi edilmesi gereken hasta bir internet bağımlısıdır. (s: 23)




Oyunlar, dikkat ve öğrenmeye de tesir eder. Bilgisayar ekranında sıkça değişen görüntüler, çocukların dikkatinin dağılmasına sebep olarak, konsantrasyon eksikliğinin ortaya çıkmasını tetikler. Ayrıca aşırı ışık bazı hassas çocuklarda epileptik nöbetlere sebep olabilir. (s: 82)

Öncelikle bilinçli kullanıcı olmak için çocuklarımıza şunları öğretmeliyiz: "İnternet ve bilgisayar, yerinde ve uygun olarak kullanıldığı takdirde faydalı, yoksa zararlıdır. Hayat, internetten ve bilgisayardan ibaret değildir. Hayata geliş gayemiz vardır. İnsan olmanın gerektirdiği pek çok srumluluk ve görevlerimiz vardır. Bu görevlerimizi yerine getirmede genel olarak internet ve bilgisayar bir engeldir. Bu sorumluluklarımıza hizmet ettiği oranda interneti ve bilgisayarı kullanmalıyız. İnsanlarla beraber olmalı, tabiatın içinde bulunmalıyız. Kitap okumanın yerini hiçbir şey tutmaz. Her gün az da olsa bir miktar kitap okumalıyız. " Çocuğumuza şuur vermektir önemli olan. Hayatın ve zamanın kıymetini öğretmeliyiz çocuklarımıza. Tabii ki örnek olarak, çocuğumuzun bizi taklit edeceğinin bilincinde olarak... (s: 108)

...Anne-babalara ve eğitimcilere düşen, internetin, çocuğun gelişimine olumsuz etki eden yanını filtre eden programları bilgisayarlara yükleyip, çocukları ve gençleri internetten faydalanmaktan mahrum etmemektir. (s: 110)

Çocuklara baskıcı bir yaklaşım göstererek "oyun oynama, şunu yapma, bunu yapma" gibi telkinler genelde faydalı neticeler vermemektedir. Çünkü çocuk sizin yasakladığınız bir çok şeyi serbestçe yapabileceği ortamları bulacaktır. İkna yolunu seçin, ikna yolunun yanında bilgisayarda muhtelif cetveller, yazılar ve web sayfası tasarımı gibi işler verin ve yapmasını söyleyin, bunları yaptığında onları gerek güzel sözlerle gerekse maddî olarak ödüllendirin. Böylece güzel şeyler yapmaya başlayacak ve her güzel şeyin arkasından mutlu olacak ve yeni güzel uğraşılara çaba sarf edecektir. (s: 129)

(Gül Yurdu Yayınları, 2008, 176 sayfa)


104

KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN

Bilgisayarı ve interneti güvenli ve etkin kullanmak için 40 tavsiye
Güvenli internet, mutlu çocuk
İnternet tuzaklarının ne kadar farkındayız?
Çocuğumu internet/bilgisayar başından niçin kaldıramıyorum?
İnternet dost mu? Düşman mı?
Çocuğunuz internet esiri olmasın
Biz mi interneti kullanıyoruz? İnternet mi bizi kullanıyor?
Çocuğunuz veya siz internet bağımlısı mısınız?
Güven önemlidir, ama kontrol herşeydir
Ödevi internet mi yapıyor, çocuk mu?
Okul öncesi dönemde bilgisayarın yeri
İnternet görgü kuralları
Bütün anne-babalar, eğitimciler ve rehberlik hizmetinde bulunanların internet rehberi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder