20 Mart 2012

Bezsiz Bebek - Christine Gross-Loh



Tİ(Tuvalet İletişimi) YOLLARINI TEKRAR EDELİM

Yol 1, Tam Zamanlı Tİ: Gündüz ve geceleri Tİ yöntemi uygulamakla şimdiye kadar bebeğinizin davranış biçimleri hakkında oldukça iyi bilgi sahibi oldunuz ve çoğu zaman bebeğiniz, ihtiyacını bir lazımlık veya tuvalete yaptırmak için yardım edeceğinizi bilerek size güveniyor. Çok sayıda idrar ve bağırsak hareketi yakalıyorsunuz ve her şey sorunsuz gidiyor. Bu aşamada çoğu kişi alıştırma külotları veya pamuklu kumaş bezlere geçiş yapıyor. Hâlâ kıyafet ve alıştırma külotlarının değişimini sağlayarak veya fazladan bir bez alarak dışarı çıkıyorsunuz; ama özellikle evdeyken Tİ güvenilir şekilde işliyor. Gelişimsel büyüme hızının artmasıyla veya hastalık sebebiyle daha fazla kaçırma meydana gelirse "üç kez kaçırma kuralını" uygulayabilirsiniz. Örneğin üç kez kaçırdıktan sonra günün geri kalan kısmında-veya hangi zaman uygunsa - bebek beze geri dönüyor.


Yol 2, Yarı Zamanlı Tİ:Muhtemelen bebeğinize günde birkaç defa lazımlığı kullanma fırsatı veriyorsunuz. Bebeğiniz tam zamanlı olarak altı bezli olsa da ihtiyacı olduğunda lazımlığı kullanacak ve bu durumda daha az beze ihtiyacınız olacak-bu da ne hoş bir kâr! Bunu uygulamak için evde bulunduğunuz bir saatlik zaman diliminde onun bir müddet bezsiz durmasına müsaade edin, bunun için alıştırma külotu veya pamuklu bezlerden kullanabilirsiniz. (s: 130-131)

Hareketli bebeğinize Tİ yöntemine başlamak üç aşamalı basit bir süreci içermektedir: Islaklığı hissetmesine izin vermek, çağrışımlar yapmayı öğrenmesine yardımcı olmak, küçük veya büyük tuvaletini bir lazımlık veya tuvalete yapması için yol göstermek.(s: 160)

İlk ve en önemli olan adım bebeğinize ıslak olma hissini tecrübe etmesiiçin izin vermektir. Bunun iki sebebi vardır: bebeğiniz tuvaletini yapma hissini öğrenecektir ve bununla idrarını serbest bırakmak için kullandığı kaslar arasında bir bağ kuracaktır.(s:160)

İşaretleşme, Tİ yönteminin son derece önemli bir parçasıdır. Bebeğinize işaret verdiğinizde, onu belli bir pozisyonda tutarak belli bir ses çıkarıyorsunuz. Çoğu ebeveyn sezgisel olarak "çişşşş" sesi çıkarmaktadır veya bebeğinizin idrarını yapması için başlama işaretiniz, su sesini andıran, birini susturmak için kullandığımız, "şişşş" sesidir. (s:89)

"Daha az Tİ uygulamak, hiç uygulamamaktan daha iyidir." (s: 179)


(Nesil Yayınları,2008, 271 sayfa)
(Tercüme: Mehmet Mesud Usta)

103


KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Beze para harcamayan yeni anne-babaları, acılı bez pişiklerinden kurtulmuş bebekleri, tamamen doğal ve baskıcı olmayan bir tuvalet eğitimini, en önemlisi daha mutlu bebekleri ve ebeveynleri hayal edin!

Christine Gross-Loh'un akıcı bir üslupla kaleme aldığı ve bizi aydınlatan kitabında gösterdiği gibi tüm bunlar ve daha fazlası mümkün. Bebekler, acıktıklarını ve uykuları geldiğini nasıl ses ve hareketlerle belli ediyorlarsa tuvalet ihtiyaçlarını da aynı şekilde anlatırlar. Çünkü bu kabiliyetle doğarlar. Bu önemli tespitten hareketle iki çocuk yetiştiren Gross-Loh'un geliştirdiği, "Tuvalet iletişimi"; yani Tİ yönTemi tüm anne-babalar için önemli bir çığır açmış bulunuyor. Çocuklarından birini on beş, diğerini on sekizinci aya kadar bezsiz yetiştiren Gross-Loh, bu deneyimlerinden hareketle tüm ebeveynlere bebeklerinin veya yürüme çağında olan çocuklarının vermiş oldukları doğal işaretleri nasıl tanımlayacaklarını ve bu işaretlere nasıl karşılık vereceklerini öğretiyor.

Çocuk bakım kitaplarında karşılaşılan ya hep ya hiç yaklaşımının tersine, Bezsiz: Bebek'te üç çeşit kategori vurgulanıyor: Tam zamanlı, yarı zamanlı ve süreli Tİ. Tüm ebeveynler, Tİ yöntemini kendi aile ve hayat tarzlarına uyacak biçimde az veya çok oranda uygulayabilirler. Üstelik kitapta yer verilen uygulamalı örneklerle Tİ'yi hayata geçirmek daha kolay ve rahat. Tuvalet iletişimini başarı ile uygulayan ebeveynler, birçok taktik ve öneri paylaşıyor. Ayrıca karşılaşılan genel sıkıntılara temas edilerek kısa zamanda zorlukların nasıl aşıldığına dair cesaret verici telkinler de yer alıyor. Motive edici hikâyelerle, Gross-Loh'un sunduğu pratik tavsiyelerle geleneksel tuvalet eğitimine karşı daha yeni ve başarılı bir alternatif arayan ebeveynlere dikkat çekici mesajlar veriliyor.
"Gross-Loh'un bu muhteşem eseri, muazzam samimiyet ve bilgiyle aşılanmıştır ve bir çocuğa tuvalet yaptırmanın hem eğlenceli hem de etkili olduğunu açıkça göstermektedir"
Laurie Boucke, "Bebek Tuvalet Eğitimi" kitabının yazarı

"Christine Gross-Loh, bebeklerimizin vermiş olduğu işaretlere daha duyarlı olmamızı sağlayacak vasıtaları bizimle paylaşıyor. Anlaşılması ve uygulaması kolay olan bu bilgiyi,farklı ailelerin değişik ihtiyaçlarını gözönünde bulundurarak bize sunuyor."

3 yorum:

  1. Bezsiz Bebek kitabını internette her sitede aradım ancak bulamadım. Bu konuda bana bir öneriniz olabilir mi?
    Teşekkürler.
    Özlem

    YanıtlaSil
  2. Bezsiz Bebek kitabını internette her sitede aradım ancak bulamadım. Bu konuda bana bir öneriniz olabilir mi?
    Teşekkürler.
    Özlem

    YanıtlaSil
  3. ben de bulamıyorum hiçbir sitede

    YanıtlaSil