03 Aralık 2011

Kendinden Öte Bir Yol - Salih Özaytürk



İnsanın yaşadığı hayat da, hayatını geçirdiği bu mülk de aslında büyük, külli bir firma gibiydi. Alemlerin Rabbi tarafından, bu mülkte seyrüsefer etmenin, yaşamanın prensipleri belirlenmiş, hem de etraflı tariflerle ve anlaşılır örneklerle meseleler açıklığa kavuşturulmuştu. İlkeler, yazılı bir belge olarak insanın önüne konulmuştu., hem de kendi aramızdan masum, makbul, dikkatli, merhametli, ciddi ve şefkatli Biri üzerinde örneklenerek. (s: 32)





Çıkın bulunduğunuz şehrin en yüksek ve hakim tepelerinden birine! Hızlandırın yaşanan tüm hareketleri ve geçmekte olan zamanı. Gözlerinize çarpan, sadece bir o tarafa bir bu tarafa titreyerek mezarlığa doğru koşan siluetler olacak. Han, gözlerinizin önünde dolup dolup gelip mezarlığa boşalacak, handaki siluetler bir bir silinirken… (s: 55)




Hayat yolculuğunu, çocukluğumuzun gazoz kapaklarına benzeyen anlamsız sahiplenmelerine harcamak, tam bir çılgınlık gibi görünüyor perdesi yırtılmış gözlerime. Mutlaka bitecek bir yolculukta, sizden önce yüzlerce, belki binlerce kişinin oturduğu otobüsün koltuklarını sahiplenmek gibi anlamsız ve delice tüm sahiplenmeler. (s: 70)




İkram ve ihsan, görülmesi ve doğrudan fark edilmesi imkansız olan rahmetin, görülebilir alemde açığa çıkışıdır. Aldığımız her nefes, içtiğimiz her yudum su, yediğimiz lokmalar, gördüğümüz harikulade tablolar Rahmet-i İlahiye’nin tezahürü olan birer ikram ve ihsandır. Bu nedenle mümin için ibadet, Allah’tan gelecek ikramlar için kurgulanmış bir seremoni değil, ikram edilmiş nimetler için bir hamd ve teşekkürdür, böyle olması gerekir. (s: 171)




“Zaman değişti!” demeyin ne olur, zaman değişse de zamanın gerçekleri değişmedi, değişmiyor. (s: 197)


KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:



Varoluşun hakikatini arayan, görünenin ardında gizlenen gerçeğe temas eden denemeler bunlar. Bir tür, olayların kendi varlıklarında ve anda saklı olan anlamları birlikte görebilme çabası. Salih Özaytürk'ün samimiyeti, heyecanı, sözünü sakınmadan söyleyebilme cesaretini ama aynı zamanda sükûneti de bir arada barındıran bir üslupla ördüğü Kendinden Öte Bir Yol, anların toplamından oluşan hayatlarımıza bütünü kapsayan bir bakış sunuyor. Yaşantımızın tamamını Yaratıcı'yla tam bir muhatabiyete dönüştürecek bilgece sözlerle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder