26 Şubat 2011

Gençlerle Başbaşa - Ali Fuad Başgil



Genç okuyucum! Başarılı olma yolunda rastlayacağın başlıca düşmanlar; başta tembellik olmak üzere, kötü arkadaş ve kötü örneklerdir. Bu arada kötü kitap ve kötü hocanın sana yapacağı kötülükten de bahsetmek ve seni bunlara karşı da uyandırmak gerekir.
Senin elinde bütün bu düşmanlara karşı koyacak kuvvetli iki silahın var: İradeli olmak ve çalışmak. Şu halde, mesele, iradeyi terbiye edip iyiliğin hizmetinde kullanmakta ve çalışmayı verimlendirmenin yolunu ve yöntemini bilmektedir. Bence senin her şeyden evvel muhtaç olduğun bilgi budur. (s: 84-85)


Sigara ve alkol alışkanlıkları ilk sigaradan ve ilk kadehten başlar. Gerçekten huy halini alan ruhsal alışkanlıklar da böyledir. Yalancılık ilk yalandan, dalkavukluk ilk etek öpmeden, iradesizlik ilk zaaftan başlar. Tekrarlandıkça bu hareketler otomatikleşir ve sonunda karşı koyması güç psikolojik bir eğilim ve özellik halini alır. (s: 110-111)

…Özellikle, dini terbiyenin ve Allah sevgisinin huy ve ahlâk üzerindeki paha biçilmez etkisine, tecrübe ve gözlemlerim arttıkça daha kuvvetle inanıyorum. Allah duygusundan ve sevgisinden uzak bir terbiye yalnız fayda ve menfaat düşüncesine dayanır. Fakat din terbiyesi gönüllü, karşılıksız ve ulvîdir. Bu terbiye insanı yükseltir, iyiliği ve adaleti, hiçbir menfaat düşüncesine saplanmadan sevdirir.
(s:113-114)

Çalışmak için uygun gün ve saat bekleme. Bil ki, her gün ve her saat çalışmanın en uygun zamanıdır. (s: 123)

Okuduğun bir kitapta rastladığın güzel bir parçayı veya orijinal bir fikri yerini ve sayfasını işaret ederek not et. Bu şekilde biriktirdiğin notları bir dosyaya veya bir fiş kutusuna sırası ile yerleştir. Bir yazı yazmak veya bir eser yapmak istediğin zaman, bu notlar senin için zengin bir malzeme hazinesi olur. (s: 127)

(Yağmur Yayınevi, 2006, 136 sayfa)
(Öğrenciler için sadeleştirilmiş metin ilaveli / Sadeleştiren: Pınar Andı)




80


KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Ali Fuad Başgil´in bu eseri, yayınlandığı günden bu yana defalarca basılmış ve her nesile ayrı ayrı seslenmiştir. Büyük-küçük her insana verdiği ve vermeye devam edeceği şeyler şimdi olduğu gibi, nesiller boyu da devam edecektir.
Kendisinin de belirttiği gibi "...Bu kitap, sadece fikri çalışma atölyesinin genç ve tecrübesiz çırakları için faydalı olabilecek bir rehberdir." Gerçi her ne kadar kendisi böyle söylese de, bu kitap genç ve tecrübesiz çıraklara da rehber olmakla beraber, yaşlı ve tecrübeli ustaların da rehberi olabilecek kıvamdadır.

Özellikle, seçilen konuların ve yazarının dostane üslubuyla bu nadide eser, nesillere daima ilham olabilecek yapıdadır.
Yine yazarın deyimiyle: "Geleceğin ümidi olan gençleri, bunalımdan, iradesiz ve cesaretsiz yaşamaktan kurtaracak olan bu kitap; başarılı olmanın sırlarını göstermektedir." Bu doğrultuda güzel de bir rehber olacaktır.

12 yorum:

  1. Hımm, bu kitabı okuduktan sonra eminim "keşke 10 yıl önce okusaymışım" diyeceğim. İçime öyle doğdu nedense! :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Narda,
    Merhum yazar Ali Fuad Başgil tavsiye üzerine Jules Payot'un İrade Terbiyesi adlı kitabını okuyor ve "ah bu kitap onsekiz-yirmi yaşlarında iken elime geçseydi" diye üzülüyor :)

    Faydalı kitaplarla geç de olsa tanışmak heyecan verici.

    İrade terbiyesi adlı kitaba acaba nasıl ulaşabiliriz? Bu kitabı çok merak ettim doğrusu?:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba irade terbiyesinin yeni baskısı çıktı ediz yayınevinden.
      http://www.edizyayinevi.com/kitaplar-edizyayinevi.html

      Sil
  3. Bir de kitapta son söz olarak yazar "Genç arkadaşım. Senden beklediğim, beni hayırla anmandır." demiş. Allah mekanını cennet etsin, nur içinde yatırsın.(AMİN)

    YanıtlaSil
  4. merhaba bende irade terbiyesi adlı kitabı birçok yerde aradım internet üzerinden araştırdım ama bulamadım bulabilecegim bir yer varmı ? Bana yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden allah razı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Maalesef bu kitabı ben de bulamadım. Geçenlerde Tepebaşı'nda gittiğim Beyoğlu Sahaf Festival'inde sorduğum kitapçılarda da maalesef bu kitap yoktu. Ama bir gün elime geçerse okumanız için size gönderebilirim :))

      Sil
    2. Kitabın PDF'i aşağıdaki linktedir:

      https://www.dropbox.com/s/4bkutz5hfnabrhc/irade_terbiyesi_jules_payot__1_.pdf?dl=0

      İyi Okumalar

      Sil
    3. Veysel kardeşim/abim Allah razı olsun çok teşekkür ettim çok aradım :)

      Sil
    4. İrade terbiyesi jules payot yeni baskısı çıkmış arkadaşlar
      http://www.edizyayinevi.com/kitaplar-edizyayinevi.html

      Sil
  5. https://www.dropbox.com/s/4bkutz5hfnabrhc/irade_terbiyesi_jules_payot__1_.pdf?dl=0

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Selamlar merhabalar.. ben indirmek için ( https://www.gropbox.com/s/4butz5hfnabrhc/irade_terbiyesi_jules_puyot__1_.pdf?dl=0 ) tıklıyorum fakat siteye ulaşılamadı hatası ile karşılaşıyorum. Kitabı bulmak malum eziyet elinde mevcur olan bana mail atabilir mi ben mi beceriksiizm sitede mi sorun var anlamış değilim yardımcı olur musunuz rica etsem. Çok memnun olur minnettar kalırım :)

    YanıtlaSil