09 Haziran 2008

Okul Öncesi Çocuğun Gelişimi ve Eğitimi-Erdal Budak&Ahmet Akbaş



Çocukların dil gelişiminde anne babaların çocukları ile konuşmasının önemli bir yeri vardır. Bebekler ebeveynlerinin konuşmalarına o anda tepki vermeseler bile onlarla konuşmak gerekir. Çünkü dili anlama o dili kullanmadan önce gelmektedir. (s: 29)


ABD'de Amerikan askerlerinin düşmana karşı kendilerini yetiştirmek için kullandıkları oyunlar, üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan “oyun” olarak piyasaya sürülmektedir. Şimdi iyi düşünmek lazım, bir askere nasıl daha iyi düşman öldüreceğini öğreten bir oyun, çocuklar üzerinde şiddete yönelik etkiler bırakmayacak mı? (s: 102)

Anneler çocukların yürüyen ayakları olmak yerine, ayakları ile nasıl yürüyeceklerini öğretmelidirler çocuklarına. (s: 114)

Çocuğunuza verdiğiniz değeri, ona ayırdığınız zamandan başka bir şey kanıtlayamaz.” (s: 115)

Çocuğu dinlerken başka bir şeyle uğraşmak tersi bir etki bırakır çocuk üzerinde. Örneğin babasına gün içinde yaşadığı bir olayı anlatan bir çocuğun, babasını elinde kumanda kanallarda dolaşırken ve bu arada, “Evet yavrum, seni dinliyorum” derken görmesi babanın çocuğu dinlememesinden daha fazla zararlı olacaktır. Baba bu durumda “dinliyor gibi” yapmakla çocuğa riyakarlığı da öğretmiş olur. (s: 120)

(Pozitif Yayıncılık, 2007, 136 sayfa)

4