24 Mayıs 2007

Bilim Kutsal Bir İnektir - Anthony Standen



Eğer insan, psikolojiyi bilimsel değil de hakiki biçimiyle öğrenmek isterse, yapılacak en iyi şey, edebiyat başyapıtlarını okumaktır. (s:93)


İlk olarak bir bilim adamı yeni bir tür beyin dalgasının keşfini açıklar. “Anormal” olduğu kabul edilir, çünkü ortalamadan farklıdır. Ortalama bir bilim adamı için her zaman kutsaldır. Sonra, bir psikolog “anormal” dalgalara sahip bütün insanları araştırır. Bu insanların çoğunda, ciddi duygusal dengesizlik şeklinde tanımladıkları bir şey bulabilirler. Bunların, düzensiz beyin dalgalarından kaynaklandığını söyleyeceklerdir, çünkü beyin dalgaları daha önce keşfedilmiştir. ( Eğer duygusal rahatsızlıklar daha önce keşfedilmiş olsaydı, onlar beyin dalgalarının nedeni olurdu; pratikte, bilim adamlarının düşünme biçimi budur.) Nöropsikiyatrist ya da psikosomatik uzmanı çağrılır ve onları toplumun geri kalanı gibi bilimce gözlenebilecek saygıdeğer insanlar haline getirmek için çok basit bir “tedavi” önererek, o muzaffer ideale, ortalamaya kazandırır.(s: 151)

Peki, ya ortalamanın kendisi yanlışsa? Bu ülkedeki modern hayat fazlasıyla doğadışı. Makineler, telefonlar, radyolar, vitamin hapları, metrolar, arabalar, trenler, asansörler, aşılar, televizyon, bilimin, bireysel olarak bize yardımcı olmak için planlanan bütün araçları bizleri gece gündüz yakıp yıkar ve sonumu ya mide ülseri ya da psikiyatri koğuşu olur. Çoğumuzun bütün bunlardan dolayı hafiften delirdiğimiz doğru değil mi? Çoğumuzun yanlış beyin dalgası türüne sahip olduğu olası değil mi? Ve eğer böyleyse, kutsal ortalamaya ne olur? Modern toplumumuzda deliler ötekilerden fazla olabilir. (s: 152)

BİR İNSAN ÇABASI OLARAK BİLİM

George F. Kneller (Türkçesi: İsmet Özel)

Çoğu zaman iddia edilir ki hakikat(doğruluk) bir zihni değer olduğuna göre, bilim bizatihi tarafsızdır. Benim görüşüme göre, bu iddia hatalıdır, bir kere çoğu araştırmanın neye yöneleceği ona para yatıran ve bilim topluluğu içinde olmayan çevrelerce bilinmektedir. Ve ikincisi bilim adamları biri diğerinden fazla olmak üzere yaşadıkları zamanın dünya görüşleri ve ideolojilerinin etkisi altında kalırlar (s: 201)

(Çıdam Yayınları, 1990, 203 sayfa)

(Türkçesi: Burçak Dağıstanlı)

7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder