27 Şubat 2007

Televizyon Çağı TV Beyaz Camın Arkası - Martin Esslin



Pencerelerin açık olduğu ılık bir gecede herhangi bir gelişmiş ülkenin herhangi bir şehrinin herhangi bir mahallesinde yürüyün, önünden geçtiğiniz her evden bir televizyon ekranından yansıyan mavimsi pırıltıları görürsünüz. Zaman makinesinden çıkmış bir kuşak öncesine mensup bir ziyaretçi buna, yani bütün insanların büyülenmişçesine gelip geçen görüntüleri saatlerce seyre dalmasına, pasif alıcılığa gömülmesine ne derdi acaba?
Televizyon çıkmadan önce 'Cesur Yeni Dünya'yı yazan "Aldous Huxley", gelecekteki insanların sakinleştirici haplarla uyuşturularak itaat ettirileceğine dair bir distopya tahayyül etmişti. Huxley, hedeften pek de uzak düşmemiş, yalnızca kehanetinin teknolojik unsurunda yetersiz kalmıştı. Önemli bir anlamda Huxley'nin cesur yeni dünyasını yaşıyoruz şimdi; adına da "televizyon çağı" diyorlar. (s: 9)

Televizyonun çıkışı yoğun, yalnız başına, dikkate dayalı okuma alışkanlığına dayanan bir kültürü derinden değiştirmiş ve onun yerine daha rahat, daha yayılmış, çok boyutlu ve hazırane biçimdeki yeni bir düşünce tarzını, yeni bir gerçeklik algılama tarzını getirmiştir. (s: 12)

Olaysız veya eften püften olayların yaşandığı bir gün, haber konuları keşfedilmeli veya üretilmelidir. Özellikle sıkıcı haber günlerinde pratik tavsiyeler verecek, mahalli karakterlerle görüşecek, yörelerinin eğlenceli yönlerini öne çıkaracaklardır. (s: 64)

Amerikan ticari televizyonundaki programların oniki yaşındaki bir çocuğun zihin seviyesini hedeflediği sık sık söylenir. Bu ister şuurlu benimsenmiş bir siyaset olsun, isterse piyasa araştırmasıyla üreticilerin izleyicilerini küçümseme tavrının birleşimi olsun, önemli değil. Önemli olan, böylesi malzemelere sürekli maruz kalmanın birkaç nesil sonra genel zihin seviyesinde bir düşüşle sonuçlanacak olmasıdır. (s: 76-77)

Televizyon çağında, eğitim sistemi mutlaka öğrencilere televizyonu eleştirel bir gözle, akıllıca ve ayrım gözeterek nasıl seyredeceklerini öğretmelidir. (s: 107)

(Pınar yayınları, 1991, 111 sayfa)

48


2 yorum:

  1. bu tanıtımızına blogumda link veriyorum.Sakıncası yoktur herhalde.

    YanıtlaSil
  2. LİNK ÇALIŞMADI, NEYSE :)

    YanıtlaSil