23 Mayıs 2018

Kansersavar Mutfak / Dr. Elif Güveloğlu




Çeşitli kimyasal veya biyolojik toksinler, hepatit B ve C ile HPV gibi virüsler, başka mikroplar, hücrelerimizdeki genetik şifreyi taşıyan yapı olan DNA’da hasar oluşturabiliyorlar. DNA hasarı, genetik şifre hasarı anlamına geliyor ve bu da o hücrenin kontrolsüz üremesi, yani kansere ilk adımını atması demek. (s:31)

Beden aklı ile kanser hücrelerinin aklı çarpışıyor ve hangi taraf galip gelirse gidişat ona göre şekilleniyor. Tabiat ise, beden aklımızı galip getirecek mucizevi desteklerle dolu. Bu destek bazen bir bitki, bazen bir baharat, bazense zaten gıda olarak tükettiğimiz meyve sebzeler olabiliyor. Bunlar, kansere karşı bedenimizin savunma sisteminde yer alan tüm basamakları destekliyorlar; DNA tamir mekanizmalarını, kanser hücrelerinin intihar etmesini (apopitozunu) ve o hücreleri bedenimizden temizleyen çöpçü hücreleri de içeren bağışıklık sistemini. (s: 36)

Meyvelerin birçoğu, içerdikleri güçlü antioksidanlar ve kanser savaşçısı maddelerle birer ‘fonksiyonel gıda’. Her bir meyvenin içerisinde onlarca, hatta yüzlerce madde var ve şeker bunlardan yalnızca bir tanesi, üstelik birçok meyvede de sanıldığı kadar yüksek değil. Meyvelere sadece şeker muamelesi yapmak tabiata haksızlık olur. Neden mi? Üzümdeki resveratrol, elmadaki quercetin, nardaki punisik asit, böğürtlendeki gallik ve tannik asitler, hücresel çalışmalarda kanser hücrelerinin üremelerini yavaşlatıyor, bazılarıysa onları hücre intiharına sürüklüyor, bunlar, kanıtlanmış bilimsel gerçekler! (s:46)

Hakiki bal, zannedildiği gibi şeker hastalarının düşmanı değil. Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucu balın şeker hastalarında olumlu etkileri olduğunu, basit şekerler gibi kan şekerini patolojik düzeylere yükseltmediğini gösterdi, elbette dozu abartmamak şartı ile… (s:50)

(Hayykitap, 2017, 256 sayfa)

(Kitapta Kansersavar kuruyemişler, çekirdekler, baharatlar, sebzeler, meyveler hakkında bilgi verildikten sonra, evde rahatlıkla yapabileceğimiz sağlıklı tarifler de verilmiş. Kesinlikle kitabı tavsiye ederim.)





1 yorum:

  1. Bu yazı için teşekkür ederim harika paylaşım yapmışsınız sıkılmadan okudum. Benim tavsiyelerime göz atmak istermisin.
    Hello, you have a great blog. I'm waiting for my blog
    Ramiz Dayı sözleri

    Tek nefeste Okunan Kitaplar

    Karşılıklı Blog destekleri

    Cerazza Tumblr : Cerazza


    YanıtlaSil