25 Şubat 2017

GAPS Bağırsak ve Psikoloji Sendromu















Yayıncının GAPS Hikayesi

Bu kitap; 18-20 yıl süren sağlık mücadelesinin ve iyileşme çabalarının sonunda, tüm tedavi seçeneklerinin ve tüm çıkış yollarının denenip umutların tükenmeye başladığı bir sırada karşımıza çıktı...

Psikiyatrik hastalıkların, hasarlı bağırsak florasının beyinde toksisiteye neden olmasıyla oluştuğunu, son birkaç yıl içinde öğrenmiştik ve bu bilgi bizim için bir devrim niteliğindeydi! Ancak bağırsak florası tedavisi için yaptığımız türlü diyet ve tedavilerin sonucunda psikiyatrik hastalıklarda iyileşme göremeyince, bu konuyla ilgili araştırmalara koyulduk... İşte tam bu sırada, çaresiz bir arayış sonucunda internette karşımıza sarı kapaklı bir kitap çıktı; adı da:
“GAPS - Gut and Psychology Syndrome” (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) idi. Önce bu kitabın sadece otizm tedavisiyle ilgili olduğunu zannettik. Sonra şizofreni, depresyon, epilepsi, disleksi, dispraksi, dikkat eksikliği bozukluğu (DEB) ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi hastalıklar için de bir tedavi kitabı olduğunu gördük. Hatta yeme bozukluğu, astım, alerji gibi hastalıklar için de... GAPS hastalarının; sadece bu kitaptaki GAPS diyetine, detoks önerilerine ve  yaşam tarzı değişikliklerine dayalı olarak, psikolojik/psikiyatrik hastalıklarını nasıl iyileştireceklerini öğreten bir doğal tedavi kitabıydı...  

  
Kitabın yazarı olan Nöroloji ve Beslenme Uzman Doktoru Natasha Campbell-McBride’ın oğluna üç yaşındayken otizm tanısı konmuştur. Bu dönem aynı zamanda onun, nörolojik bozukluklar ve beslenme arasındaki ilişki üzerine teoriler geliştirdiği bir dönemdir. Bu teorilere göre geliştirdiği, özel bir beslenmeye dayalı tedavi yöntemiyle oğlunun bağırsak florasını ve böylece otizmini tamamen iyileştirir. Ardından İngiltere Cambridge’de açtığı klinikte, psikolojik sendromlu yüzlerce hastayı, geliştirdiği bu beslenme yöntemiyle tedavi ederek sağlığına kavuşturur. 


Her iki yetişkin kızım da, GAPS Beslenme Protokolünü kitapta tarif edildiği gibi adım adım uygulamaya başladı... Dünyanın dört bir yanındaki GAPS Tedavisini uygulayan hastaların yaşadıkları mucizeleri biz de yaşamaya başladık: İki kızımın da psikiyatrik şikâyetlerinde belirgin iyileşmeler başladı ve buna bağlı olarak, kullandıkları psikiyatrik ilaçların dozları giderek azaltıldı ve sonra tamamen kesildi. İyileşmeleri sadece psikiyatrik değil, aynı zamanda fizyolojikti: kronik kansızlığın geçmesi, solgun cilt renginde düzelme, et benlerin yok olması, saçlarda gürleşme ve saç dökülmesinin geçmesi, tırnaklarda güçlenme, migren ataklarında seyrelme, kronik yorgunluğun geçmesi gibi... Üstelik tüm psikiyatrik ve fizyolojik iyileşmeler 3-4 ay gibi kısa bir zamanda başladı. Bunun asıl nedeni de, kitapta anlatılan GAPS Tedavisinin en önemli parçası olan GAPS Diyetini, kızlarımın harfiyen uygulamasıydı! Önce çok katı gördükleri ve zorlandıkları bu diyet, zararlı yiyeceklerin onları nasıl hasta ettiğine ve diyetteki gıdaların onları nasıl iyileştirdiğine her geçen gün tanık oldukça, diyetten çıkıp bir yaşam şekline dönüştü.

Gonca Zeybek

Emekli Kimya Öğretmeni ve Kolej Müdürü, GAPS Türkiye Temsilcisi



Çoğu otizmli çocuk ebeveyni, doktorun "otizm" dediği ve arkasını " yapabileceğimiz bir şey yok" diyerek tamamladığı o sarsıcı anı çok net hatırlar. Kendim de bir doktor olarak söylemek zorundayım; doktorunuz yanılıyor, yapılabilecek çok şey var! Hatta daha ileri giderek, kendinizi ne kadar adayacağınıza ve şartlarınıza bağlı olarak, çocuğunuzun normale mümkün olduğunca yakın bir şekilde büyüme şansının yüksek olduğunu söyleyeceğim! (S:2)


Beslenme, Batıdaki tıp okullarının müfredatında yer almıyor. Sonuç olarak doktorlar, hastalığın tedavisinde beslenmenin önemi hakkında çok az bilgiye sahipler. Oysa doğru beslenme, bütün kronik hastalıklarda başarılı tedavinin temel taşıdır.  (S:3)


Bağırsak florası zarar görmüşse, dünyanın en iyi besinleri bile parçalanıp emilemez. Sağlıklı floraya sahip iyi işleyen bir bağırsak, sağlığımızın temelidir. Tıpkı kökleri hasta bir ağacın gelişemeyeceği gibi, iyi işleyen bir sindirim sisteminden mahrum bir vücut da gelişemez. (S:25)


GAPS'lı çocuk ve yetişkinlerde bağışıklık sisteminin tamamı dengesini kaybetmiş görünür. Ama işin en korkunç kısmı, bağışıklık sisteminin antikorlar üreterek beyin ve sinir sisteminin geri kalanı da dahil olmak üzere, vücudun kendi dokularına saldırmaya başlamasıdır. Böyle bir bağışıklık sistemi o kadar bozuk ve kontrolden çıkmıştır ki, kendi vücudunu yok etmeye çalışır. (S:27)


Klinik deneyimlerime göre, GAPS'lı çocuklara verdiğim beslenme programı şizofreni hastalarında da işe yarıyor. Bunun sebebinin , bu beslenme programıyla bağırsak astarının iyileşmesi ve normal floranın yerine koyulması olduğuna inanıyorum. Sonuç olarak hasta sindirim yapmaya ve yiyecekleri olması gerektiği gibi özümsemeye başlıyor. Bağırsak, vücudun başlıca toksin kaynağı olmak yerine normalde olması gerektiği üzere başlıca besin kaynağına dönüşüyor. Besin eksiklikleri ve toksisite ortadan kalktıkça, psikoz belirtileri de ortadan kalkıyor. (S:74)


Otizmli, şizofrenik, hiperaktif, disleksik, astımlı herhangi bir GAPS hastası, diyetinde hiçbir işlenmiş gıdaya yer vermemelidir.Bütün gıdalar taze alınmalıdır, evde hazırlanmalıdır ve doğadaki hallerine en yakın şekilde tüketilmelidir. (S:114)


Tahıllarda ve nişastalı sebzelerde bulunan tüm kompleks karbonhidratların kesinlikle diyetten uzak tutulması gerekir. Bir fiske olsun şeker, tahıl ve nişastalı sebzenin diyete karışmamasının çok önemli olduğunu kaç kere tekrar etsem azdır. Bu noktada genellikle anne-babaların yüzünde bir panik ifadesi oluşur. Pirinç yok! Bisküvi yok! Kek yok! Makarna yok! Ekmek yok! Glutensiz olsa bile ekmek yok! Cips yok! Kraker yok! Patlamış mısır yok! Dondurma yok! Tatlı yok! Peki ama benim çocuğum ne yiyecek! Çocuğum aç mı kalacak! (s:130)

Aç kalmak bir yana, çocuğunuz en besleyici diyeti yapıyor olacak.


Önerilen Yiyecekler

Et, balık
Yumurta
Nişastasız taze sebzeler
Bütün meyveler
Kabuklu yemişler ve çekirdekler
Fermente süt ürünleri(yoğurt, kefir vb.)
Bal
Taze hayvansal yağ
Soğuk pres sızma zeytinyağı 
Evde hazırlanmış et/kemik/ balık/tavuk suyu
Taze sıkılmış meyve sebze suları


Sonuç olarak; GAPS Diyeti ilk bakışta çok zor görünür. Ama besin değeri son derece yüksek ve sağlıklı bir diyettir. Ayrıca hastanızın bağırsak astarının iyileşip mühürlenmesini ve sağlıklı bir hayat sürmesi için zemin oluşmasını sağlar. Bunun anlamı, GAPS hastalarının büyük çoğunluğunun hayatlarının geri kalanlarında özel bir diyet uygulamak zorunda kalmamalarıdır. Sindirim sistemi bir kez sağlıklı çalışmaya başladığında, bütün dünyada yaygın olarak tüketilen besleyici gıdaları kademeli olarak tüketmeye başlayabilirler. Bazıları bu hedefe 2 yılda, bazıları daha uzun zamanda ulaşır. Bu süre hastalığın ciddiyetine ve hastanın yaşına bağlıdır. Çocuklar genellikle yetişkinlerden daha çabuk iyileşirler. Bir kez başladıktan sonra GAPS Diyeti, evdeki diğer pişirme işlemlerinden ve ailenin beslenmesinden daha zor gelmez. Ve alışveriş çok basittir. Taze ve işlenmemiş her şeyi alın. (s:161)


(Adalin Yayıncılık, 2016, 396 sayfa)




KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN



Dr.Natasha Campbell-McBride'ın oğluna üç yaşındayken otizm tanısı konmuştur. Kendi geliştirdiği beslenmeye dayalı doğal bir tedavi yöntemiyle oğlunun bağırsak florasını ve böylece otizmini tamamen iyileştirir. Ardından İngiltere Cambridge'de açtığı klinikte, psikolojik sendromlu yüzlerce hastayı, geliştirdiği bu beslenme yöntemiyle sağlığına kavuşturur. Zamanla geliştirdiği bu tedavi"GAPS Tedavisi", psikolojik sendromlu hastaları da "GAPS hastaları" olarak adlandırılır.


Dünyanın her bir köşesinden GAPS (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) hastaları, bu kitaptaki GAPS Tedavisiyle tamamen iyileştiler: Otizm, şizofreni, epilepsi, depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, hiperaktivite, öğrenme bozukluğu hastaları...


Türkiye'den iki kızkardeşin, bu kitaptaki GAPS  Tedavisini uygulamaları ve böylece psikiyatrik hastalıklarının iyileştiğini görmeleri; Türkiye 'deki GAPS hastalarına da GAPS Tedavisini duyurmak istemelerine neden olmuştur. Böylece Adalin Yayıncılık kurulmuş ve GAPS kitabı Türkçeye kazandırılmıştır. Geri getirdiğin tüm hayatlar için teşekkürler, Dr.Natasha Campbell-McBride!  



1 yorum:

  1. Teşekkür ederim.. şifalı ve hayirli bir ömür dilerim.

    YanıtlaSil