29 Nisan 2016

Panik Atağın Tuzakları ve Kurtulma Yolları / Dr.İbrahim Bilgen





























Özellikle kaygılı olan kişiler, stresli oldukları dönemlerde ya nefes alıp vermeyi unutmalarına ya da yüzeysel nefes alıp vermelerine bağlı olarak panik ataklar yaşayabilirler. (s:64)

Kaygılı kişilerdeki nefes alma sayısındaki azalma, yüzeyel ve düzensiz nefes alıp verme ya da panik atak anındaki hızlı nefes alıp verme (hiperventilasyon) neticesinde kandaki karbondioksit seviyesi azalmaktadır. Halbuki daha çok oksijen alınmasına karşılık beynin ve vücudun belli bölgelerine daha az oksijen ulaşmaya başlar. Bu durum iki çeşit etkiye yol açar:
1) Merkezde beyinde baş dönmesi, sersemlik, şaşkınlık, nefes darlığı, görme bulanıklığı, ortamdan kopma.
2) Çevresel olarak da kalp atım hızında artma, kollarda bacaklarda uyuşmalar ve iğnelenmeler, hissizlik, elde ayaklarda soğuma ve bazen kolda, bacakta kasılma gibi belirtiler. (s:81)

SOLUNUM EGZERSİZİ:
Doğru nefes almalısınız; öncelikle karnınıza koyduğunuz eliniz dışarı doğru şişecek, sonra göğsünüze koyduğunuz eliniz şişecek.
* Dörde kadar burundan nefes alıp havayı içinize çekin.
* Sonrasında içinize çektiğiniz nefesi tekrar dörde kadar sayarak içinizde tutun.
* En son olarak da içinizde tuttuğunuz nefesi ağzınızdan beşe kadar sayarak boşaltın.

Bunu sabah, öğlen ve akşam en az üçer kez olmak üzere her gün tekrar edin. Atak anında da sakin bir yere oturarak bunu yapın. Ataklar en fazla 20-30 dakika sürer. Siz bu yapacağınız egzersiz ile bu süreyi kısaltır, en azından uzamasını engellemiş olursunuz. (s:160)

(Epsilon Yayıncılık, 2016, 189 sayfa)



KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

"Bu kitabı okurken karşılıklı konuştuğumuzu ve seansta olduğumuzu hissetmenizi arzu ettim." 

Son zamanlarda tüm dünyada toplum sağlığı için ciddi bir tehdit haline gelen panik atak, modern hayatın yarattığı stres, belirsizlik, maddi ve manevi sıkıntılarla birlikte gittikçe daha çok insanı etkilemektedir.

Psikiyatr/Psikoterapist Dr.İbrahim Bilgen bu kitabında, panik atak ile ilgili yanlış inanış ve davranışları sıralayarak, bu konudaki önemli noktaların bilinmesini sağlamayı ve sizlere çıkış yolları sunmayı amaçlamaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder