16 Ekim 2015

Dostluk Üzerine / Fethi Gemuhluoğlu


'Cebinizde kalan son parayla simit alıp da karnınızı doyurmayın, gidin onunla bir film yahut bir tiyatro seyredin!' (s:12)

OĞLUNA MEKTUPLAR
Oğlum, fikir arkadaşım ve derviş kardeşim Ali Bey'e,
Senden mektup alamadım. Sağ olman benim için mutluluktur. İyi işler, İslami-insani düşünceler peşinde olduğuna inanıyorum. Sen kötü, çirkin ve ayıp olanı seçmeyecek kadar güçlü ve imanlısın... Şevk içinde, düşünerek hilkati, insanı tefekkür ederek mutlulukla yaşayasın.
Sıhhatini gözet. Sonra insanı aksatıyor. Dünya nimetleri bizleri üzmemelidir. Yalın, yalnız; kendinle dost olmaya çalış. Sana yapılan her dostluğu ödemeye çalış. Hiç değilse manen öde. Dua et insanlara. Gözü yaşlı dua et. Hal-i niyazda ol.(s:63)

Yalnız insanların değil; kurdun, kuşun,dikenin, otun da hakkını görüp gözetesin. (s:65)

Çok okuyunuz. İkra emri umumidir. Yazmak nefisten olursa ene, ego, nefis onun ulviyetini gölgeler. Yazmak da emirle, manen alınan emirle olmalıdır. Senin tek eksiğin günde, yirmi dört saatlik günde, otuz saat okumamandır. (s:66)

Esir Türklere, esir müslümanlara dua ediniz. Eritre'den, Somali'den, Filipinlere kadar, Kırım'dan Kerkük'e kadar Müslümanlara ve Türklere dua ediniz. Yeni bir dünya kurulacaktır. Ona hazırlanınız ve çok iyi okuyunuz. Kendinizi çok iyi yetiştiriniz. Oradaki ağabeylerin de Kur'an'daki 'yetefekkerun, tefekkür ediniz' sırrının peşine düşsünler. Onun için çaba sarf etsinler ve çileye soyunsunlar. Vakit de mahluktur. Bu gerçeği unutmayınız. Vaktin de bir eceli vardır. Uyku gaflettir. Uykuyu azaltırsanız zamanınız çoğalır...
Sen bana bir şey almak istiyorsan kendine kitap, lügat, ansiklopedi, plak al. Bu aldıkların bana alınmış sayılır... Tarih, coğrafya, siyasal durum ve etnik grupları ihtiva eden ansiklopedi ara. Bir ömür ihtiyacın olacaktır. (s:67)

Abdestsiz gezme. Temiz, tahir ol. Zikirli ol. Besmeleli ol. O zaman topun, tüfeğin, atom bomban olur. Güçlü olursun. Mistik insanlar özgürdür Ali. Yalnız onlar özgürdür. Bu konuyu düşünmeye çalış. Artık arkadaş olacağımız günler geldi. Ben yaşlandım. İyi okumuş bir insan da değilim. Sana, size yetişemem. Ama sizinle iftihar etmeme, sizin için şükretmeme, hamd etmeme kimse mani olamaz.(s:68)

Muharrem Ergin
Yeni nesillere kalacak taraflarından biri, çocuklar karşısındaki tutumu idi. Çocuğu Allah'ın en temiz varlığı olarak görür ve çocuklara her zaman büyüklerden daha büyük bir saygı gösterirdi. Çocukları sevmek değil, dikkat buyurun; ben şahsen Fethi'nin bu davranışı karşısında titrerdim. Hepimiz çocuklara sevgi gösterilmesi lazım geldiğini zannederdik ancak Fethi çocuklara saygı duyardı. Onlarla karşılaştığı zaman bizim üç beş yaşındaki, on yaşındaki çocuklarımızın ellerini öperdi. (s:102)

Nuri Pakdil
Hele, bir konuşma sırasında Kutsal Kitabın adı geçmeyegörsün, fizikötesi bir akım geçerdi yeryüzüne O'ndan; 'tüm okuduklarımız' derdi, 'tüm okuyacaklarımız' derdi, 'bizi olgunlaştırmalı, daha iyi anlayabilmemiz için Kutsal Kitabı.' İnsan sıcaklığının ancak Kutsal Kitapla duyumsanabileceğini, insan sıcaklığının ancak Kutsal Kitapla yeryüzünde büyütülebileceğini anlatırdı bize (+ Eklerdi: 'insanın bunalımı, Kutsal Kitabı yeterince anlayamamasından ileri gelmiyor mu?'(s:121)

Ahmet Edip Başaran
Sanata o kadar bağlı bir insan olmasına rağmen çok yazmamıştı Fethi Bey. Neden az yazdığını soranlara 'oku emri var ama yaz emri yok' diye karşılık verirdi. ( Bu anekdotu Rasim Özdenören, Fethi Bey için yapılan bir toplantıda anlatmıştı.) (s: 206)

(Timaş Yayınları, 2010, 234 sayfa)

KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:
'O, harp meydanında görünmeyen, fakat ateş hattındakilere sakalık yapan, nakliye ve levazım kollarına yön veren, hususi çevrelerde mayası halis bir gençlik yoğuran, gönlü tasavvuf kokusuyla ıtırlı ve dili en murassa Osmanlıca zarbı içinde İslami zevk mazrufuyla nakışlı, son turfanda bir tipti.'
Necip Fazıl Kısakürek

'Fethi Gemuhluoğlu, kitap gibi bir adamdı. O'nu okuyanlar devleşiyordu.'
Hekimoğlu İsmail

'Fethi Ağabey, söz ile sema yapıyordu.'
Hilmi Yavuz




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder