09 Nisan 2015

Nefsin Terbiyesi / Muhâsibî



Bir adam 'Kurtuluş nedir?' diye sorduğunda, Peygamber (s.a.v) şöyle cevap vermişti: 'Dilini tut, evin için çalış, hatanda ısrar etme.' (s:16)

... İnsanların sana karşı en müsamahakar olanı, bir sürçme anında senin hatan için mazeret ve bahane arayandır. Mazeret için bir durum bulamazsa bu durum onu üzer ve bu durumda hatanı gizler. Senin iyiliğinde sevinir. Sevinmezse bile üzülmez. (s: 50)


Allah'ın hoşlanmadığı şeyleri bilmezlikten gelmek kalbin katılaşmasına yol açar. Kalbin katılaşması ise amellerin tadının gitmesine yol açar. Amellerin tadının gitmesi ibadetlerin azalmasına sebep olur. İbadetlerin azalması şükrün azalmasını doğurur. Şükrün terki ise, amelinin bozulması, talep ettiğinden mahrum kalma ve yükselmenin durmasıyla noktalanır. (s:88)

Ey kardeşim kendini denetle! Zerre ve hardal tanesi ağırlığınca olsa, bundan fazla ya da az olsa, sadece Allah'tan iste. Ecelin hızla geldiğini düşün. Sana gereken , bitmek tükenmek bilmeyen isteklerden sakınmandır. Senden istenilene bak. Senden istenilen ancak, bir şey yaptığın zaman ya Allah'ın rızasını gözetmen veya onu hiç yapmamandır. Bundan daha azı olur mu? (s:101)

Bize indirilen Kur'an'da, her şeyin ve her şeyin bilgisinin açıklaması vardır. Sana düşen, gece gündüz Kur'an'ı düşünmektir. Nefsini onu anlamaya ve onunla amel etmeye yönlendir. Allah'ın sözüne kulak vermiyor musun? (s:135)

Eğer sen, dünyadaki nasibi karşılığında ahiretteki nasibini satan kimseyi görseydin, şaşırırdın. Sen, dünyalık nasibi başkasına ver de, karşılığında cenneti al. Bu durumda senin elindeki o dünyalık, başkasının rızkı olmuş olur.(s:148)

Ölümlülerden övgü almayı isteme, ölümsüz olanın kınaması seni bulur. (s:149)

(Hayy Kitap, 2009, 168 sayfa)

IMG_1589

KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Kim kötülüğü terk ederse iyilik yapmış olur. Ama iyilik yapan herkes iyilerden değildir.
Nefs nasıl bilinir, nefsle nasıl sözleşilir? Bu yırtıcı hayvan nasıl ehlileştirilir? Gurur nasıl tedavi edilir? Nefs, korku hikmetiyle nasıl dizginlenir, bizi köleleştirmesi nasıl engellenir? Kalp nefse niçin yabancılaşır? Şeytan hangi kalplere çullanır? Ona en ağır gelen şey nedir?
İşte "nefs" "nefsi azdıran"la ilgili merak ettiğiniz her şey.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder