25 Kasım 2014

Kuzular Vadisi / Üstün Dökmen



Nice dünyalı diyor ki: "… Ama, burç kitaplarında burcumu okuduğumda, karakterim çıkıyor."
Burç kitaplarına göre Yengeç burcunun erkekleri annelerine düşkündür ve suyu da severler.
Bu kitaplarda yazılanların karakterinizi tanımlıyor olması, bir illüzyondur aslında. Mesela, binlerce kişiye sorsak, "Anneni sever misin?" diye, "Evet" der. Ya da binlercesine sorsak, "Suyu sever misin?" diye, cevap yine, "Evet"tir. Bu durumda, bu iki soruya evet cevabını verenlerin -hem kadınların, hem erkeklerin- Yengeç burcunun erkeği olması gerekir.
Çünkü bu sorulara evet diyenlerin, kimisi Yengeç'tir, kimisi Aslan, kimisi Terazi... "Yengeç burcundaki erkekler annelerini severler" iddiasının geçerli olması için Yengeç burcundaki erkeklerin annelerini sevmesi ve aynı zamanda diğer burçlara mensup erkeklerin annelerini sevmemesi gerekir.
Aksi halde bu bilgi, şapkadan tavşan çıkarmaya benzer bir illüzyondur. Tıpkı bilicilerin(kahinlerin) öngörüsü gibi.
Bugüne kadar nice bilicinin tahmini, birçok konuda gerçekleşmiştir. Papa'nın ölümü misali. (Her yıl Papa ölecek dersiniz, eninde sonunda ölür. Siz de bilmiş sayılırsınız. Buna bilmiş değil, çok bilmiş derler).
(s:92-93)

(Remzi Kitabevi, 2012,112 sayfa)

96

KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Yaşam çatışmaların, çelişkilerin sürdüğü bir döngü...

Bu döngü içinde yer alan insan ilişkilerindeki roller genellikle "kurt" ve "kuzu" ikilemi arasında gidip geliyor. Bu ikilemde ya parçalamak var ya da parçalanmak...

Üstün Dökmen, kurgusal ve ironik öğelerle yüklü bu kısa romanda, kurt ve kuzu olmanın ötesinde üçüncü bir seçeneğin ardına düşüyor.

Roman kahramanının kişiliğinde okuru salt insan olarak yaşamaya, insanlık vadisinde var olmaya çağırıyor.

Kahramanımız Hüsnü'yü bakalım neler bekliyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder