23 Ocak 2013

Sen Ben Ve Çocuklarımız - Nevzat Tarhan




Unutulmamalıdır ki, anne- babaların görevi çocuklarını mutlu etmek değildir. Gerektiği yerde hayır diyebilmelidirler. Çocuk üzülebilir, ağlayabilir ama iyi yönde değişmesi için bazı acılara katlanması gerekir. (s:22)



Anne-babalar çocuklarına dürüstlüğün bir erdem olduğunu yaşayarak göstermelidirler. Amerika'da yayınlanan bir kitapta bahsedilen bir olay, ebeveynlerin özellikle çocuklarının yanındayken dürüst olmaya ne kadar önem vermeleri gerektiği yönünde ders verici niteliktedir. Bir baba 6 ve 7 yaşında iki çocuğuyla birlikte hayvanat bahçesine girmek için bilet almak üzere gişeye gider. 0-6 yaşın ücretsiz olarak hayvanat bahçesi için iki bilet ister; birisinin kendisi, diğerinin de 7 yaşındaki  çocuğu için olduğunu belirtir. Gişe memuru "Siz söylemeseydiniz ben büyük çocuğunuzun 7 yaşında olduğunu bilmez, ikisini de biletsiz olarak içeri alırdım. Neden söylediniz?" der. Babanın bu davranışı çocuklarına dürüstlük konusunda çok büyük bir ders niteliğindedir. Baba çocuklarını karşısına alıp saatlerce dürüstlük üzerine konuşsa bu davranışı kadar etkili olmayacaktır. Böyle bir olay karşısında annesinin, babasının dürüst olabildiğini gören çocuk bunu ilke olarak benimseyecek ve ileriki hayatına taşıyacaktır. (s:44-45)



Çocukların ileriki hayatlarında aralarında  sıkı bir bağ olmasını, "kardeş kardeş" yaşamalarını isteyen ebeveynler yemeği, giysiyi, harçlığı eşit paylaştırdıkları gibi sevgilerini, ilgilerini de eşit şekilde paylaştırmalıdırlar ki, çocukların kıskançlık duygularını beslemesinler ve onlara paylaşmayı öğretsinler. (s:69)



Günümüz çocuklarında görülen psikolojik sorunların yüzde 70-80'i hatalı anne- baba tutumlarından  kaynaklanır. (s:72)



(Timaş Yayınları, 2012, 144 sayfa )






34



KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:





Anne baba olmak, dünyanın en önemli aynı zamanda en anlamlı işi. Emek ister ama karşılığı dünyalara değer. Mesuliyeti çoktur ama evlat sevgisi söz konusu olunca insana hiçbir şey zor gelmez.



Doğru anne babalığın nasıl olduğu aslında iç dünyamızda ve geleneksel kodlarımızda yazılı. Nevzat Tarhan işte buradan bakarak, çocuk eğitiminin en esaslı noktalarını bir araya getiriyor. Doğru anne babalığın mihenk noktalarına değinerek her ailede yaşanabilecek sorunlar hakkında çözümü kolaylaştıran öneriler getiriyor. Bizlere ebeveyn olmakla üstlendiğimiz en önemli vazifeyi hatırlarken aile içinde yaşanan pürüzlerde çözümün aslında ne kadar yakınımızda olduğunu da gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder