30 Ocak 2013

Düzceli Mehmet - Halit Ertuğrul







...önemli işler başarmak, büyük hedeflere koşmak, birçok keşif ve sırlara ulaşmak için çırpınan insan; kendisini ne kadar tanımakta, taşıdığı değerlerin, sırların ve emanetin ne kadar farkına varmaktadır? (s:30)



İnsan bu dünyaya keyif sürmek ve lezzet almak için gelmediğine, mütemadiyen(devamlı surette) gelenlerin gitmesi ve gençlerin ihtiyarlaması ve mütemadiyen zeval (yok olma) ve firakta (ayrılık) yuvarlanması şahittir...
Demek insan dünyaya yalnız güzel yaşamaya, rahatla ve safa ile ömür geçirmeye gelmemiştir. Belki azim bir sermaye elinde bulunan insan, burada ticaret ile ebedî, daimî bir hayatın saadetine çalışmak için gelmiştir. (s:48)




"Sen, burada misafirsin ve buradan da diğer bir yere gideceksin. Misafir olan kimse, beraberce getirmediği şeye kalbini bağlayamaz. Bu menzilden ayrıldığın gibi bu şehirden de çıkacaksın, keza bu fani dünyadan da çıkacaksın... Öyle ise aziz olarak çıkmaya çalış." (s:74-75)



Cenab-ı Hak, senin ibadetine, belki hiçbir şeye muhtaç değil. Fakat sen, ibadete muhtaçsın; manen hastasın. İbadet ise mânevî yaralara tiryaklar (ilaçlar) hükmündedir... Acaba bir hasta, o hastalık hakkında, şefkatli bir hekimin ona nafî (faydalı) ilaçları içirmek hususunda ettiği ısrara mukabil, hekime dese:
-Senin ne ihtiyacın var, bana böyle ısrar ediyorsun? Ne kadar manasız olduğunu anlarsın. (Bediüzzaman Said Nursî, Lem'a'lar)  (s:87-88)



Kur'an tefsiri Risale-i Nur kitaplarını okuyunca da tam anlamıyla gerçeği yakaladım. Ben bir kulum, benim Yaratıcım var, her yaptığım işin hesabını vereceğim. Bu çok önemli tespit, ilmî, mantıkî ve aklî delillerle öylesine içime işledi ki, geçirdiğim başıboş hayata lanet okumaya başladım. Beni bu hale getiren öğretmenlere, arkadaşlara ve çevreye çok kızdım. Meğer ki bizi mahvetmişlerdi. (s:151)



(Nesil Yayınları, 2012, 160 sayfa)

35


KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Hiçbir kural tanımayan sıradışı bir gencin nefes kesen öyküsü. 
Hayalden, kurgudan uzak, tamamen yaşanmış gerçek bir hayat hikayesi. 

Manevi hiçbir inancı ve kuralı kabul etmeden yaşarken, öğretmeninin sevgi ve şefkat dolu ilgisiyle dönüş yapan Düzceli Mehmet, bambaşka bir insan olur.

Geçirdiği bir tafik kazasından sonra hayatı büsbütün değişen Düzceli Mehmet'in ibret dolu hikayesi, birbirinden ilginç olaylarla devam eder.

Düzceli Mehmet, defalarca okuyacağınız enfes bir kitap.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder