26 Ocak 2011

Uçtum Rengime Kondum / Arayış Öyküleri - Nur Arıoğul




Ney çalan turiste uzun uzun baktım. Ney’ini üflerken ona kendi ruhundan hayat veriyor, sanki tüm ahengi akort ederek dinlendiriyordu. Elindeki ney de, diğerleri gibi sazlıktan koparılmış kuru bir kamıştı; ama üfleyişle farklı bir boyut kazanıyordu.

25 Ocak 2011

Hiç - Sadık Yalsızuçanlar



...Sahi okulu vardı bir zamanlar. Beyazıt meydanına bakan görkemli bir kapısı. Beyazıt camiine, meydana, meydandaki çınara, çınarın yanından girilen sahaflar çarşısına bakan. İki yanında polis bekleyen. Uzun saçlıları, blucinlileri ve başı örtülüleri içeri almayan.

18 Ocak 2011

Kendini Arayan Adam - Halit Ertuğrul




bir eczahanenin içinde bulunan hayat ve şifa verici ilaçlar, onların iyi bir kimyager tarafından yapıldığını gösterir. Bir ilacın ustasız ve kimyagersiz meydana gelmesi imkânsızdır. Aynen bunun gibi, dünya da o eczaneden daha büyük ve daha mükemmel bir eczanedir. Dünyanın içinde bulunan dört yüz bin çeşit bitki ve hayvanların da, o ilaçlar gibi maharetli bir eczacı tarafından yapılması icap eder.

O küçük eczanedeki ilaçlar bir kimyager tarafından yapılıyorsa, bu dünya eczanesi de eczacısız ve kimyagersiz olmaz. O da Allah olmalıdır. (s: 40) (Meyve Risalesi, Bediüzzaman Hz.)

12 Ocak 2011

Yanılmışım Tanrı Varmış / Dünyanın en ünlü ateisti fikrini nasıl değiştirdi? - Antony Flew




Yarım yüzyıldan fazla bir süre boyunca ateizmi açıklayıp savunduktan sonra neden buna inanıyorum? Buna kısaca şöyle cevap verebilirim: modern bilimin ortaya çıkardığı dünya resmi, benim gördüğüm şekliyle böyle. Bilim, doğanın Tanrı’ya işaret eden üç boyutuna ışık tutuyor. Bunlardan ilki doğanın kanunlara uyduğu gerçeği. İkincisi, hayat boyutu; maddeden kaynaklanan ve zekice organize edilip amaca yönelik hareket eden varlık boyutu. Üçüncüsü ise doğanın varlığı.

05 Ocak 2011

Öğlen Namazına Nasıl Kalkılır? - Bülent Akyürek



Namaz kılmayan birçok insan “Allah affetsin kılmıyorum ama…” diyor.Aman Allah’ım! Bu ne merhamet, bu ne alçak gönüllülük!
“Allah affetsin.” diyerek kendisini anında bağışlayan insan, üç kuruş alacağı için borçlusunu bağışlıyor mu acaba?

01 Ocak 2011

Merhamet ve Metanet / Bir Psikoloğun Eşinin Hastalığına ve Ölümüne Tanıklığı - Ken Wilber





Ulusal Kanser Cemiyeti ulusal yayında(New York Times 24 Nisan 1988) “kanser çeşitlerinin yarısının artık tedavi edilebilir durumda” olduğunu açıklıyor. Gerçek: Son kırk yılda, çok övülen “kanserle savaş” girişimleri ve radyasyon, kemoterapi ve cerrahi üzerine yazılmış bir sürü bilgilendirici metne rağmen kanserin tedavisinde önemli bir gelişme görülmedi.