28 Şubat 2010

Yavaşla! Bu Hayattan Bir Defa Geçeceksin - Kemal Sayar




Hız, modern dünyanın dehşet ve kuraklığına karşı kalkan işlevi görüyor. Hatırlamak istemediğimizi, hızlanarak unutuyoruz. Peki hız, hayattan mı yoksa ölümden mi kaçış? Hız, bir bakıma insanın kendi ölümünün, ölümlülüğünün farkına varmasını engelliyor.(s: 38)

Zaman daralıyor.

22 Şubat 2010

Ruhum Bir Kadındır - Annemarie Schimmel



...pamuk yünü eğirmenin zikr, yani Allah’ın mütemâdiyen anılması ile olan rabıtası daha mühimdir, zirâ Kur’ân mü’minleri(Sûre33:41 ve diğer birçok yerde) defaatle “Allah’ı çokça zikrediniz” diye uyarır. Esma-i Hüsna’nın veya dinî bir terkibin mırıltı halinde okunmasını, çıkrığın çıkarttığı o vızıldamaya benzetmek mümkün olabiliyordu; iplik nasıl mütemadî eğirme suretiyle gittikçe daha da bir incelik kazanıyorsa, aynı tarzda insan kalbi de dâimi Allah zikri ile tezkiye olmaktaydı, taa ki Allah onu “iyi bir fiyata satın alana kadar”-ki bu tabir, Allah’ın insanın ruhunu (Meallerde: can veya nefslerini!) “satın aldığını” beyan eden Sûre 9:111’e bir telmihi ihtiva etmektedir. (s:124-125)

19 Şubat 2010

Bir Ruh Macerası - Ayşe Şasa



Schwester Katie (Macar Yahudisi ilk mürebbiyesi) bana Almanca Tanrı kavramını (Lieber Gott) aşıladı ve bu kavram bende iyiden iyiye yer etmişti. Gece gündüz Tanrı’yı düşünüyordum, annemi babamı bana göstermesi için ona yalvarıyordum; beni görmeleri, bana yakınlık göstermeleri için çok dua ettiğimi hatırlıyorum. Tanrı’ya kendisine yalvarılacak sığınılacak bir Rab olarak , Allah ismiyle değil de Gott ismiyle yakarıyordum. Bu hâl, tam bir yabancılaşma.(s: 33)

11 Şubat 2010

Siret-i Meryem/ Cennet Kadınlarının Sultanı - Sibel Eraslan



Hz. İsa’nın toplum önünde gerçekleşen bu mucizeleri onun peygamberliğinin ayetlerinden delillerindendi elbette. Ne var ki kalbi hakikate örtülü olanlar, inançsızlık inadı ile bağlanmış kişiler gözlerinin önündeki bu hakikate bile sırt çevirebiliyorlardı.

02 Şubat 2010

Felsefe diyarından hikmet yurduna BİLGELİK HİKAYELERİ- Hazırlayan: Cevdet Kılıç



Ana babana ne gibi yardımlarda bulunmuşsan, yaşlandığında kendin de öylelerini bekle.(THALES)(s: 29)

YEDİ KUTSAL GERÇEK
- Kaç yıldır benim yanımdasın?
- Yirmi yıldır efendim.
- Bu zaman süresince benden ne öğrendin?
- Hiçbir şeyle değişmeyeceğim yedi gerçek öğrendim.
- Ömrüm seninle geçtiği halde topu topu yedi gerçek mi öğrendin?
- Evet!
- Söyle bakalım öyleyse, neler öğrendin?