11 Ocak 2009

Anlayarak Hızlı Okuma ve Öğrenme - Cemal Kondu

                                                   

Normal bir insanın beyninin 1 dakikada en az 1000 kelime algılayabilecek potansiyeli var. Ama şu an Türkiye’de üniversite mezunu ya da üniversite öğrencisi bir kişi 1 dakikada ortalama 150-250 kelime okuyabilmektedir. (S: 54)


Bir sayfayı okumaya başladığınızda zihniniz de sürekli bir yerlerde dolaşıyor. O anki ruh halinize göre farklı düşünceler var. Yavaş okurken beyninizi yeteri kadar meşgul edemediğinizden beyin farklı şeyler ile uğraşıyor. Çünkü siz hızlı çalışan beyninize kelimeleri yavaş gönderiyorsunuz.
Beyniniz bu kadar çok konuyla meşgul durumdayken, okuduklarınızı o sayfanın sonuna geldiğinizde hatırlamayı nasıl beklersiniz? (s: 58)

İYİ OKUYUCU
Anlamak için okur.
Kelime gruplarını okur
Bütünü kavramaya çalışır.
Seri ve heyecanlı okur.
İçten seslendirme yapmamaya çalışır.
Geriye dönmez; çünkü kendine güvenir.
Kelimelere takılmaz.
Çok dikkatlidir; çünkü o an için en önemli şey , okuduğu şeydir.
Saatlerce yorulmadan okuyabilir.
Esnek okur.
Ne istediğini bilir.
Gönüllü okur. (s: 148-149)

(238 sayfa, Akis Kitap, 2008)

9

KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Günümüzde zamanın değeri o kadar arttı ki, en kısa sürede en çok işi yapmak zorunluluğu hepimizin karşısına dikildi. Tıpkı kitapları, gazeteleri ve okunacak ne varsa hepsini en kısa sürede okumamız gerektiği gibi… Öyleyse gözlerimizin sözcükler üzerinde keyfince ve başıboş gezinmesini önlemek, onlara beyin gücümüzle büyük bir hız kazandırmak zorundayız.

Okuma sırasında gözler aktif rol oynasa da aslında bedensel, zihinsel ve ruhsal bir bütünlük halinde tüm varlığımız kitap üzerinde yoğunlaşır. Duyu organlarının, aklın ve ruhun hep birlikte harekete geçtiği bir eylemdir okuma.

“Anlayarak Hızlı Okuma ve Öğrenme” okumanın bu çok boyutlu işlevi ekseninde düşünme ve zihninizi kullanma yollarını değiştirerek tahmin edemeyeceğiniz bir süratte okumanın yollarını gösteriyor. Bu eserle, hızlı okuma ilkeleri doğrultusunda ve gerçek hayattan alınan başarı öyküleri eşliğinde okuma hızını ölçmek ve bunu adım adım maksimum seviyeye ulaştırmak mümkün.

Bilgi bombardımanından sağ çıkabilmek ; sınavlara hazırlanırken elinizi çabuk tutmak; kitap, gazete ve dergilerdeki malumatı kaçırmamak, hızınızla tüm sınırları zorlamak için bu kitabı okumanız yeterli.

2 yorum:

  1. gerçekten kitap super ben gülay abaci samsunluyum 15 yasında 8. sınıf ögrençisiyim kitabınızı(anlayarak hızlı okuma ve öğrenme)amcamdan aldın iyiki aldım yani çok büyük katkısı oldu...

    YanıtlaSil
  2. yine ben gülay size itiraf ediyorum bugüne kadar 1 kitabı bile tam okumadım sizin kitaplar hariçinde

    YanıtlaSil