20 Mart 2006

Nefs Terbiyesi / Ataullah El-İskenderi



İnsanları sahip oldukları nimetlerden dolayı kıskanmak ve onların dünyalıklarıyla kalbi meşgul etmek en büyük cehalettir. Onlar kendilerine verilen nimetlerle kalplerini meşgul ederlerken, sense sana verilmeyenlerle kalbini meşgul ediyorsun. Bu yüzden onlardan daha cahilsin. (s: 25)

İnsana ulaşacak manevi yardımları en çok kibir engeller. Çünkü yağmur sularının dağ başlarında değil, alçak vadilerde biriktiği görülür. Kibirli insanların kalpleri de dağ başlarına benzer.Rahmet onların kalplerinden akar da alçak gönüllü kalplere toplanır. (s: 31)

İlim öğrenen fakat onunla amel etmeyen kimse zırh giyip de savaşmayan askere benzer. (s: 45)

Ey insan! İnsanların baktığı yerleri düzeltiyor, Allah’ın baktığı yeri, kalbini niçin düzeltmiyorsun? (s: 51)

Her gün dirhemin dörtte biri kadar dahi olsa sadaka ver. Günlük geçimi için gerekli nafakayı zar zor elde edebilen bir kimse nasıl olur da başkalarına sadaka verir diye düşünme! Allahu Teala:“ İmkanı geniş olan imkanına göre nafaka versin! Rızkı daralmış bulunan da Allah’ın kendisine verdiği kadarıyla infak etsin!”( Talak,7) buyurmuştur. (s: 75)

(Türk Dili Çevirisi: Serkan Özburun, Marmara Medya, 2004, 120 sayfa)


36


NOT:17/mart/2006 - Cuma günü sevgili anneannemi son yolculuğuna uğurladık. Mekanın cennet olsun, nur içinde yat. Ötelerde buluşmak umuduyla...

3 yorum:

  1. Merhabalar. Yazıalrınızı ilgiyle takip eidyourm. Bu defa hangi kitabı okudu acaba diye düşünüyorum . Elerinize sağlık. Siz de çok güzel seçimler yapıyprsunuz. Ben sizden bi konuda yardım isteyeceğim. Nefs terbiyesi adlı kitaptan alıntılar yapmışsınız. Araştırdım ancak kitapçılarda bulmadım. İnternette de sadece marmara müzik diye bi yerde satılıyordu. Ancak başvuruda bulunmama rağmen ses seda çıkmadı. Bu kitabı nerden edineceğim konusunda bana yardımcı olursanız çok sevineceğim. Mail adresim: fatma_gun@hotmail.com Şimdiden teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. merhabalar okuduğunuz kitapları paylaştığınız için teşekkür ederim
    bu kitabı bende okumak istiyorum
    nasıl temin edebilirim ?

    YanıtlaSil
  3. merhabalar...
    bende aynı şeyi istiycem sizden bu kitabı nerde bulabilirim acaba, cevap verirseniz sevinirim teşekkürler...
    (snklnc@hotmail.com)

    YanıtlaSil