03 Kasım 2016

Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla/ Marie Kondo





















Yardım ettiğim müşterilerim kendilerini tek seferde iki yüz adet çöp poşeti dolusu eşyadan kurtulur halde buldular. (s:9)

Topladığımı düşünürken zamanımı aslında ihtiyacım olmayan onca şeyi gözlerden uzak tutmak için bir kapağın altına tıkıştırarak boşa harcıyordum.(s:32)

Birçoğumuzun toplamak konusunda başarısızlığa uğramasının  nedenlerinden biri, fazla sayıda eşyamızın olmasıdır. (s:35)

Elinizi kalbinize götürüp, neyi nereye koyduğunuzu bile bilmediğiniz, bu kadar çok eşyayla kuşatılmış evinizde mutlu olduğunuza yemin edebilir misiniz? (s:39)

Tek yapmanız gereken vakit ayırıp sahip olduklarınızın her birini incelemek, bunu tutmak mı yoksa bundan kurtulmak mı istediğinize karar vermek. (s:40)

Neyi tutup neyi atacağımız konusunda başvuracağımız kriter, bahsi geçen eşyanın varlığıyla bizi mutlu edip etmeyeceği, bize haz verip vermediği olmalıdır. (s:54)

Takip edilecek sıra şöyledir: Kıyafetler, kitaplar, kağıtlar, muhtelif eşyalar (komono) ve son olarak duygusal bağ kurduğunuz eşyalar. (s:59)

Artık ihtiyacınız olmayan bir şeyi atmak, ne israftır ne de ayıp. Dolapta çok derinlerde gömülü olan veya çekmecede varlığını unuttuğunuz bir eşyaya gerçekten büyük değer verdiğinizi söyleyebilir misiniz? (s:76)

Burada amaç raflara özenle dizdiğiniz kitapların sırtını görebildiğiniz gibi, çekmecedeki her şeyi bir bakışta seçebilmektir. Dikkat edilecek husus kıyafetleri yatay değil, dik sıralamaktır. Her bir parçayı dikdörtgen şeklini alacak biçimde katlamaktır. Katlama sayısını öyle bir ayarlayın ki katladığınız parçayı çekmeyeceye rahatlıkla yerleştirebilin. Bu sayede çekmeceyi açar açmaz yerleştirdiğiniz her bir parçayı kolaylıkla seçebileceksiniz. (S:93)

İki kuralım vardır: Aynı türdeki eşyaların hepsini tek bir noktada toplayın, saklama alanını dağıtmamaya çalışın. (S:160)

Siz siz olun sadece ihtiyaç duyduğunuz şeyi satın alın. (s:187)

Evimizi düzene koyduğumuzda, içindeki hava taze ve temiz olur. Yaşam alanımızdaki eşyaların miktarını azaltmak toz miktarını da azaltır. Evini topladıktan sonra çoğu müşterim, bana dünyevi isteklerinin azaldığını söylüyor. Geçmişte ne kadar çok kıyafetleri olursa olsun tatmin olmadıkları ve hep giyecek yeni bir şeyler istedikleri için, sadece sevdikleri şeyleri seçip onları tutmaya başladıkları zaman ihtiyaçları  olan her şeye sahip olduklarını hissediyorlar. (s:221)

Eğer toparlamanın her gün yapılması gereken bir şey olduğunu, yaşamınız boyunca bunu tekrarlamanız gerektiğini düşünüyorsanız, uyanmanın zamanı gelmiştir. Tek seferde kökten bir temizliğin garantisini verebilirim. Hayatınızın geri kalanında tekrarlamanız gereken tek şey, neyi tutup tutmayacağınızı seçmek ve birlikteliğinizi sürdürdüğünüz öğelere iyi davranmaktır. (s:230)

(Epsilon Yayınları, 2015, 232 sayfa)



KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Hangimiz dağınık değiliz ki?
Evimiz, işyerimiz, hayatımız….
Peki derli toplu olmak bu kadar mı zor?
Saatlerinizi ayırarak topladığınız her yer kısa sürede yine mi dağılıyor?
Belki de şimdiye kadar yanlış yöntemleri uyguladınız.

Japon temizlik ve organizasyon uzmanı Marie Kondo, “derleyip toplama” konusunda size yardımcı olmaya hazır.
Üstelik kalıcı sonuçlar elde edeceğinizin garantisini veriyor. Marie Kondo, bu kitapta anlattığı yöntemler ve paylaştığı sırlarla sayısını kendisinin bile hatırlamadığı müşterilerinin hayatını değiştirdi. Şimdi sıra okuyucularında!

Bir balıkçı yaka siyah kazağı diğerinden nasıl ayırt edeceğinizi bilmek, çorapları doğru şekilde katlamak,
saklama kutularını en etkili şekilde kullanmak… hayatınızda mucizeler yaratabilir.
Hele fazlalıklardan kurtulmak… Kendinizi eskisinden çok daha huzurlu, mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlayabilir.


Denemeye başlayın... Hemen, şimdi!

1 yorum:

  1. Japon temizlik ve organizasyon uzmanı Marie Kondo, “derleyip toplama” konusunda bize bu kitapla yardımcı oluyor. Konmari ile yaşam alanlarımızı düzenlemek konusunda kalıcı çözümler üretmemiz mümkün. Marie Kondo, bu kitapta anlattığı yöntemler ve paylaştığı sırlarla sayısını kendisinin bile hatırlamadığı müşterilerinin hayatını değiştirdi. Düzenlemenin yanı sıra yaşam alanlarımızı sadeleştirmenin de önemini kavrayabileceğimiz bir kitap. Çünkü ‘’Eşyalarınızı düzenlemenin en iyi yolu; onlardan kurtulmaktır.’’

    Makalemizin devamını okumak için lütfen tıklayın: https://www.tarz2.com/daha-duzenli-bir-yasam-Icin-derle-topla-rahatla 💚 Sadelikle kalın. 💚

    YanıtlaSil