14 Mart 2014

Çocuğunuzla İşbirliği Yapın/Elizabeth Pantley


Bilmeden de olsa, genelde aileler çocuklara, sanki onlara söyleneni anlama yetisinden yoksunmuşlar gibi muamele ederler. Direkt ve net iletişim kurmak yerine, anne ve babalar davranışları onaylamadıklarını bildirmek ve çocukların işbirliği yapmalarını sağlamak için analiz etme, suçlama ya da iğneleyici ifadeler kullanma yollarını seçerler. Bu şekilde ebeveynler basit bir ifadeye ağır duygusal yükler ilave eder ve bunu bir mücadeleye dönüştürürler. (s:67)

Her zaman ciddi olmak zorunda değilsiniz! Mizah, bir çocuğun sizinle birlikte motive olmasını sağlar ve ruh halinizi yüksekte tutmaya yardımcı olur. Ayrıca çocuklarınızın yaşamın daha hafif yanlarını görmelerini ve hata yapmanın ölümcül olmadığını anlamalarını sağlar. Yaşamınıza mizah katmak, size neyin önemli, neyin önemsiz olduğunu hatırlatır. Mizah, evinizdeki pozitif enerjiyi yükseltir ve aile ilişkilerinizi pekiştirir. (s:90)
Çocuklarınızı yatağa yatırmak için saçma bir şarkı söylemeyi deneyin: "Çocuklaaar, çoçuklaaar, uyku vaktimiz geldi! Önce dişler fırçalansın. Ah, ne hoştur giymek şimdi pijamaları! Ohhh. Çocuklaaar, çocuklaar, uyku vaktimiz geldi.." (s:90)

Bir gün kendinizi dinleyin. Ne kadar boş laf ettiğinizi duyduğunuzda şaşırabilirsiniz. Çocuklarınızı sesinizle kontrol etmeye çalışmayın, bir şeyler yapın. Örneğin, çocuğunuza defalarca güzelce oynayıp paylaşmasını söylemek yerine, oyuncağı sessizce alıp erişemeyecekleri bir yere koyabilirsiniz. Kavga etmeyi bırakana kadar oyuncağı geri alamayacaklarını anlamaları için bir şey söylemeniz bile gerekmez. (s:113)

"Suçlayıcı" ifadeler kullanmaktan kaçınırsanız, bunun ilişkinize faydası olur. "Sen hiçbir zaman..." "Sen her zaman..." "Sen ne kadar..."  "Sen beni..."   Eşinize bir sorunla ilgili bir şey söyleyeceğiniz zaman, aklınızdakileri "Ben" cümleleriyle ifade edin: "Şöyle yaparsan memnun olurum"  "Böyle yaparsan beni mutlu edersin..."  "Bence..." Kendinizi bu şekilde ifade ederek eşinizin kendini savunmasını önlemiş olursunuz, o da sizi dinler. (s:242)

Bir daha çocuğunuz sizinle uygunsuz bir ses tonuyla konuştuğunda "seni dinlemeyeceğim" deyin. Ardından arkanızı dönün ve sakin bir şekilde uzaklaşın. Genelde tek başına bırakılmak, çocuğunuza bu davranışın kabul edilemez olduğu mesajını verecektir. (s: 250)

(Yakamoz Kitap, 1996, 304 sayfa)



KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Anne-Baba olmak dünyanın en zor mesleğidir. Bu nedenle, işbirliğinin hâkim olduğu bir atmosfer yaratmak, tüm aile için şifalıdır.

- Yalvarıyor, bağırıp çağırıyor ya da azarlayıp gerektiğinde cezalandırıyorsunuz ama çocuğunuz yine de size meydan mı okuyor?
- Kendinizi çaresiz hissedip sinir krizinin eşiğine geldiğiniz anlar oluyor mu?
- Çocuk-ev-iş derken koşuşturmaktan bitap düşüp kendinize zaman ayıramıyor musunuz?

Paniklemeyin; Çocuğunuzla İşbirliği Yapın imdadınıza yetişiyor!

Çünkü;
- Çocuklarınızla daha etkili bir iletişim kurmanıza yardımcı oluyor,
- Sevgi dolu ve destekleyici bir tutumla çocuklarınızı disipline etmeyi ve kötü davranışlarının, nasıl sonlanacağını onlara anlatmayı öğretiyor,
- Öfkenizi nasıl dindirebileceğinizi -ya da kontrol edebileceğinizi- ve nasıl soğukkanlı kalabileceğinizin pratik yollarını gösteriyor,
- Önerdiği teknikleri uyguladıkça çileden çıkacağınız anların gittikçe azalmasını sağlıyor.
- Ve en önemlisi, kendinizi daha iyi hissetmeniz ve eşinize zaman ayırabilmeniz için ipuçları veriyor.
Bu kitapta yer alan araç ve becerilerle mutlu, kendine güvenen, disiplinli çocuklar yetiştirme hedefine ulaşabilir ve bu süreçten keyif alabilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder