21 Eylül 2013

Bursa Mektupları-Eliza Schneider



Batılı misyonerlik faaliyetlerinin Anadolu'ya yönelik temel amacı Müslümanları 'dinden döndürmek'ten ziyade, Şark Hıristiyanlığını Protestanlaştırmak olmuştur. (s:5)

...Eliza Schneider, Bursa'da kaldığı süre boyunca, misyonerlik faaliyetlerinin yanısıra Amerika'da bulunan Alman Protestan Kilisesi üyelerine rapor niteliğinde mektuplar yollamıştır. Toplam 28 tane olan bu mektuplar, ilk defa 1846 yılında basılmış ve daha önce Türkçeye tercüme edilmemiştir.

16 Eylül 2013

Filmin Ağlanacak Yeri-Muhsin Macit



…Sen beni anlarsın Van Gölü. Yarın dostlarımla Abdülmecit'i ziyaret edeceğiz. Onun yaşadığı mekânlarda şimdi eğitimini sürdüren gençlerle edebiyat üstüne söyleşeceğiz. Yine ben aşka, hasrete ve ölüme dair konuşacağım. Yine gözyaşlarımı kalbime akıtacağım. Yine yüreğim kabardıkça kabaracak ama başımı Süphan gibi, Artos gibi dik tutacağım. Seninle baş başa kalınca, senin gibi kabıma sığmaz taşarsam kimseye söyleme, he mi? (S: 73)

11 Eylül 2013

Anadolu'dan Esintiler - Mine Alpay Gün



Ardımızda kalan hergün, binlerce çocuğun ölüsü ile kapanmakta. Azgın bir dünyanın azgın insanları; kendilerinden başka insanların yaşamasına imkan tanımıyor. Ve gittikçe duyarsızlaşan bir müslüman dünyası. Ateşle, kanla, cesetle kuşatıldığımız halde; alışmaktayız ölüme, yokluğa, vahşete. Sonra da sıradan olaylar olarak algılamaktayız savaşları, kıtlıkları, açlıkları... (S:22)

04 Eylül 2013

Can Kırığı - Senai Demirci


Gece Yürüyüşü

İsra suresinin görünüşte sadece ilk ayetinin miraca hasredilmiş olması ve geri kalan 110 ayet boyunca "isra"ya, yani "gece yürüyüşüne" görünür bir atıfta bulunulmaması hayli dikkat çekici. İsra suresi, ilk ayetinin ardından gelen bütün ayetleri boyunca, görünürde olmasa da, mana itibarıyla "isra"dan ve "mirac"dan söz ediyor. Bize, kul olarak Resûlullahın(asm) açtığı ve dönüşte kapısını da açık bıraktığı o yol üzerindeki yükselişimizin ve ilerleyişimizin kodları ve şartları sıralanır İsra suresi boyunca.