10 Kasım 2010

âdâb KİTABI - GAZÂLÎ




İlim öğrenmekteki amacın, bilgileri aktarmak değil, doğru yolu bulmak / hidayete ermekse; ne mutlu sana! Sen yürüdükçe, melekler sana kanat gerer; gayret gösterdikçe, denizdeki balıklar bağışlanman için dua eder. (s: 9)


Sakın hâ! Şeytanın fısıldamasına kulak verip de ağına düşmeyesin.
Ne yazık, hayatında bir kez olsun öğrenmemiş olan cahile!
Ne yazık, bin defa öğrendiği şey ile bir kez olsun amel etmeyen alime! (s:10)

Kalbin Günahları
Kalbini bu üç şeyden arındırmaya gayret et! Bunda başarılı olursan, diğer kalp hastalıklarından nasıl kurtulacağını da öğrenirsin. Bunları tedavi etmede başarılı olamazsan, diğerlerini hiç tedavi edemezsin. Sanma ki kalbinde haset (çekememezlik, kıskançlık), riya (gösteriş/iki yüzlülük) ve kendini beğenme hastalıkları varken, ilim öğrenmede iyi niyet sahibi olmakla kurtulursun. Hz. Peygamber(s.a.v); “üç şey var ki helâke götürür: Baş edilemeyen cimrilik, ardına düşülen kötü arzular ve kişinin kendini beğenmesi” buyurmuştur.(s: 26-27)

Uyku Adabı
*Uyumadan önce abdest almak
*Sağ yanı üzerine uyumak
*Uyku gelinceye kadar Allah’ı zikretmek
*Uyandığında dua ve Allah’a hamdetmek (s:49)

Ticaret Adabı
*Tüccar, kamuya ait yola oturarak / tezgah açarak yoldan geçişi zorlaştırmaz.
*Terazisi hassas olur. Ölçü ve tartıda kesinlikle hile yapmaz.
*Her günün başında ilk iş olarak terazisini siler. Ağırlıkların hafifleyip hafiflemediğini kontrol eder.
*Gelen dilencileri eli boş göndermez. (s: 68)

(İlke Yayıncılık, 88 sayfa, 2009)


71


KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:

Ahlakın en yücesi, yapılacak işlerin en güzel ve değerlisi dini yaşarken âdâba riayet etmek, âlemlerin Rabbinin emirlerine uymak ve peygamberlerin ahlakına uygun hareket etmektir. Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de buyurdukları ve Hz. Muhammed’in sünneti ile bize edebi öğretmiştir. Ona şükürler olsun! Sahabe, tabiîn ve sonraki ahlak önderleri de, bize ahlak ve adaba dair birçok şey bırakmıştır. Kur'an, sünnet ve ahlak önderleri vasıtasıyla bize gelen bu bilgiler çok değerli ve sayıca pek çoktur.
GAZÂLÎ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder