Neden kontrol edemediğimiz şeyler bizi deliye döndürüyor?
Şimdi, birinin sana hoşlanmadığın bir şeyi söylediği son olayı hatırla. Belki önemsiz bir şey demişti ama seni öyle kızdırdı ya da canını sıktı ki... Bunu kaç defa düşünüp durdun? Bir değişiklik oldu mu ya da unuttun mu? Ona harcadığın enerjinle daha faydalı başka bir şey yapabilir miydin?
Belki bu tür şeyler seni pek etkilemiyor, onun yerine bir şey yaptığın ya da yapmadığında ailen, arkadaşların ve diğer insanların senin hakkında ne düşüneceğini kafana takıyorsun. Bunlardan herhangi biri seni ilgilendiriyorsa kesinlikle yalnız değilsin demektir. Gel onun yerine nasıl daha yapıcı oluruz diye kafa yoralım, çünkü bizi, kendimiz için en iyi olanı yapmaya yüreklendirecek şey budur. Her şeyin aşırısı zararlı olduğu gibi aşırı kaygı da oldukça yıpratıcı olabilir. Saatlerimizi hatta günlerimizi, asla değiştiremeyeceğimiz ya da henüz olmamış şeyleri düşünerek geçiriyor ve değerli enerjimizi boşa harcıyoruz. (s: 44)
Egzersiz 2.5. Bırak gitsin ve oluruna bırak!
Egzersizin amacı: Bir konuyu kapamana, oluruna bırakmana ve yola devam etmene yardımcı olmak.
Birinci Adım: Derin bir nefes al, gözlerini kapat ve şu anda kalbinde hissettiğin herhangi bir sıkıntı ya da kaygıya odaklan. Şimdi gözlerini aç ve aşağıdaki soruları cevaplamaya başla:
Korktuğum, endişelendiğim ya da sıkıntı veren şey nedir?
Onu oluruna bırakmakla ne kazanırım?
Oluruna bırakmakla ne kaybederim? Onu kaybetmeyi istiyor muyum?
Gelecekte, bu olaydan çıkardığım nasıl bir olumlu ders hatırlamak istiyorun?
İkinci Adım: Bu duyguların gitmesini istediğinden emin olduğunda yüksek sesle onların gitmelerini istediğini söyle.
Üçüncü Adım: Kendine ya da seninle ilgili olan kişi ya da kişilere bir mektup yaz. Bu mektupta yaşadığın olayla ilgili tüm düşünce ve duygularını ve neler hissettiğini anlat. Tüm olumsuz duyguları bırakmak istediğini belirt. Bunu duygusal boşalma işlemi olarak kullan.
Ardından mektubu yırt ve çöpe at. (s:46)
(NOT: Dördüncü adımı merak ediyorsan kitabı alıp okumanı tavsiye ederim :))
Ben yeni yaşadığım ve sürekli içimde tekrarlayıp üzüldüğüm bir olayı, sanki beni üzen kişi karşımdaymış gibi düşünüp tüm duygularımı bir kağıda döktüm. Gördüm ki bütün o negatif duygular benden gitti. Ardından mektubu yırtıp çöpe at diyor. Acaba o kişi okuduktan hemen sonra çöpe atsam nasıl olur? )
(Ufuk Yayınları, 2012, 202 sayfa)
KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:
Potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışmak sadece bir ibadet değil gerçekten yürek isteyen de bir uğraştır. Bu yolculuğun zaman zaman seni hiç ummadığın yerlere hatta bazen zahmetli yokuşlara süreceğinin farkındayım.Umarım buralardan daha güçlü, daha mutlu ve hayallerini gerçekleştirmiş biri olarak çıkarsın.Bu sadece bir başlangıç. Allah'ın izniyle içindeki potansiyeli mutmain olana kadar kullanabileceğin ve hayat görüşüne uygun yaşamakta başarılı olacağın yerlere doğru yoluna devam edersin. Unutma ki öğrendiğin beceriler uzun vadede seninle birlikte olacak. Onları uyguladıkça iç görün derinleşecek ve güçlenecek. Yeni bir plan üzerinde çalışırken ya da bir zorlukla karşılaştığında bu kitaptaki araçları kullanmaya devam et. Sanırım artık yolculuğunun bir sonraki safhasını dört gözle bekliyorsundur. Sezgilerini ve görüşlerini başkalarıyla paylaşmanı isterim. Bu yolculuk senin dünyanda gerçekleştikçe sen de dünyadaki diğer insanlar için bir ilham kaynağı olacaksın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder