Güne boş bir ajandayla başlayan, karşısına hangi iş çıkarsa onu yapan bir anne ya kaos içindedir ya da adım adım kargaşaya doğru ilerlemektedir. Anne, hangi gün ve hangi saatte çocuğuyla oyun oynayacağını, hangi günde ve hangi saatte çocuğuna kitap okuyacağını, hangi gün ve saatte parka gidip çocuğuna doğayı tanıtacağını bilmelidir. Bilmenin de ötesinde, anne bu plana göre aileyi çekip çevirmelidir. (s: 50)
Hiçbir insan bir başkasının "malı" değildir ve hiçbir insanın, kendi vesilesiyle dünyaya gelmiş bulunan başka bir insan üzerinde, "Benim çocuğum değil mi? İstediğimi yaparım!" diye kaba bir mantık sergileme hakkı yoktur. Çocuk, anne babanın vesilesiyle dünyaya gelmiş olsa da ayrı bir yaşam hakkına sahiptir. Anne kendi zaaf yanlarından kaynaklanan nedenlerle çocuğunun üzerinde güç gösterisinde bulunamaz. Buna ne din ne kültür ne de insan olma onuru izin vermez. Adı ister ceza olsun ister şiddet isterse duygusal sömürü, hiçbir ebeveyn çocuğunun çocukça dünyasını böyle davranarak zedeleme hakkına sahip değildir. (s: 71)
Ergen çocuğu olanları bekleyen en önemli tehlike, çocuklarının karşısına çıkacak olan "örnek insan" ya da "kötü örnek olan insan"dır. Bu nedenle, ergen sahibi olanlar, çocuklarının kimlerle komşuluk yaptığına, evlerinde hangi film ve dizileri izlediğine, hangi tip insanları rol model olarak sunduklarına hayatî önem vermelidir.
Bu noktada anne babalara düşen en önemli görev, çocuklarını kendileriyle aynı hassasiyetleri benimseyen, iyi aile çocuklarıyla bir araya getirmeye çalışmak ve birbirlerinden güzel davranışlar görmeleri için müsait ortam oluşturmaktır. (s: 148)
"Babanın kural koyuculuğundan kaçan çocuk, annesi olarak size sığınamazsa, siz de aynı sertlikle karşılık verirseniz çocuğunuzun kendini teselli edecek bir kucak aramasından korkmaz mısınız?"
Çocuk, babadan kaçtığında, anne, sevgi dolu kucağını açmalıdır. Ama bu kucak, babasını haksız çıkartmak ya da onun otoritesini sarsmak için değil, aksine o otoriteyi sevgiyle desteklemek için açılmalıdır. (s: 166)
...bir anneye en büyük tavsiyemiz şu olacaktır: Aman çocuğa, kendini, ailesinin dışında hissettirecek tavır ve davranışlar segilemeyin! Çocuğunuzu hiçbir sebeple dışlamayın. Ona, amcalarla, dayılarla, dede ve kuzenlerle koca bir aile olduğunuzu, onun da o ailenin bir ferdi olduğunu hem yaşatın hem de üyesi olduğu bu grupla gurur duymasını sağlayın...(195-196)
...çocuk her yeni gelişim dönemine girdiğinde, ruhunda ve zihninde birtakım farklılaşmalar yaşar. Örneğin 7 yaşındaki bir çocuk, 5 yaşındaki bir çocuk muamelesi görmek istemez. Yedi yaş çocuk gelişiminde oldukça önemlidir ve çocuğa bu yaşta "efendi" statüsü verilmelidir. Bu yaşta kendisine daha saygın davranılmasını bekler. Çocuk gibi görülmek istemez. Hâlâ çocuk olsa da çocuk gibi davransa da çocuk gibi algılanmak istemez. İşte bu süreç, anne baba tarafından çok iyi bilinmeli ve ona göre davranılmalıdır. Efendi olan çocuk "azarlanmaz, terslenmez, gururu ile oynanmaz". Küçük kardeşi varsa onunla aynı muameleye tâbi tutulmaz. Ona "ağabeylik" ya da "ablalık" konumu verilir. Küçük kardeşin ona yaptığı saygısızlıklar, terslikler anında görülüp düzeltilmelidir. Çocuk artık farklı bir konumda olduğunu hissetmelidir. (s: 196)
(Nesil Yayınları, 2011, 205 sayfa)
KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:
Günümüzde anne olmak da zor, günümüz annelerinin elinde çocuk olmak da...
Aslında annelerin çocuklarından bekledikleri şeyler çok değil...
Saygılı, dürüst, iyi eğitimli, büyüğünü sayan, küçüğünü koruyan çocuklar hayal eder anneler...
Ya çocuklar?
Çocuklar da farklı bir şey istemezler aslında…
İyi bir eğitim almak, sevilmek ve değer görmektir istedikleri…
Peki, nerede yanlış yapılıyor ki bu kadar iyi niyetli insanlardan, saygısız, eğitimsiz, dengesiz, saldırgan ve anne babayı canından bezdirici çocuklar yetişiyor? Bu süreçte aile içinde neler yanlış gidiyor ve bu yanlışlar içinde annenin payı ne kadar? Acaba anneliğin ince bir sanatı var da günümüz anneleri onu mu ihmal ediyor? İşte bu kitapta anneliğin aslında çok kolay olduğu; hep ihmal edilen ince ve önemli ayrıntılar bulunduğu gözler önüne seriliyor.
Sorunlara çözüm önerileri getiriliyor.
Üstelik bu kitap, sadece annelere değil, annelere 'eş'lik eden babalara da çok şeyler söylüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder