Lale soğanını alıp kendiniz de evde yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Biz kasım ayında bir yıl öncesinden sakladığımız lale soğanlarını kızımla saksıya gömüyoruz ve haftada bir kez sulayarak önce onun yaprağa, sonra çiçeğe dönüşmesini sabırla bekliyoruz. Gerçekten de bir çiçeğin uzun bir süreçte ve ne kadar zor büyüdüğünü görünce artık parklarda, bahçelerde görüp koparası gelmiyor kızımın.
Lale zamanı gelip de laleler açınca 'işte bu bizim yetiştirdiğimiz' duygusu ikimize de yetiyor. Keyfi sürülüp laleler solunca topraktan soğanı çıkarılıyor ve eski bir naylon bayan çorabı içine kuru bir şekilde konup bir dahaki sene için ardiyedeki askıda yerini alıyor lale soğanlarımız. (s:61)
Lale zamanı gelip de laleler açınca 'işte bu bizim yetiştirdiğimiz' duygusu ikimize de yetiyor. Keyfi sürülüp laleler solunca topraktan soğanı çıkarılıyor ve eski bir naylon bayan çorabı içine kuru bir şekilde konup bir dahaki sene için ardiyedeki askıda yerini alıyor lale soğanlarımız. (s:61)
Uçurtma mevsimi genelde haziran başında başlıyor ve özellikle büyük şehirlerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Uçurtmayı özellikle ailece uçuruyorsanız, tam bir ekip çalışması uyguluyorsunuz aslında. Birisi tutuyor, diğeri koşarak uçurmaya çalışıyor; işte bu anlarda o kadar çok duyguyu aynı anda yaşıyorsunuz ki; planlama, paylaşma, güven... Çoçuğunuz da bu çalışmanın parçası olmaktan keyif alıyor. Hele bir de başarılı bir şekilde gökyüzünde süzülüyorsa uçurtmanız, değmeyin keyfinize! (s:70-71)
Öncelikle kullanacağınız bibloya göre bir kavanoz seçmeniz gerekiyor. Sebze, reçel kavanozları, bebek maması için kullanılan minik şişeler işinizi rahatlıkla görür. Kavanoz üzerinde etiket varsa bunları çıkartıp ılık suda yıkayabilirsiniz. Bibloyu kavanozun kapağına yapıştırmanız gerekiyor. Biz daha önceden bir hediye paketinden çıkan kardan adam ve çam ağacını kullandık. Kardan adamın ayaklarına ve çam ağacının gövdesinin altına yapıştırıcı sürerek kavanoz kapağına sıkıca yapıştırdık. O kururken kavanozu suyla doldurduk ve içine toz sim atıp bir kaşıkla karıştırdık. Daha sonra da kavanoz kapağını sıkıca kapattık ve iyice salladık. İşte kar küremiz ışıl ışıl oldu bile. (s:90)
(Profil Yayıncılık, 2010, 111 sayfa)
Çocuklar geleceğin teminatıdır. Onlar ne kadar iyi eğitim alırlarsa, ahlak kurallarını ne kadar detaylı öğrenirlerse topluma o kadar faydalı olurlar. Onları eğitmekse başlı başına zorlu, ama bir o kadar da zevkli bir süreçtir.
Yaşam Koçluğu sertifikası sahibi ve eğitmen Banu Özkan Tozluyurt kendi kızıyla yaşadığı tecrübelerden yola çıkarak kaleme aldığı 'Hayat Çocukla Güzel' kitabında çocuklarınızı yetiştirirken izleyeceğiniz metotları örneklerle anlatan önemli bir çalışmaya imza atıyor.
Hayat Çocukla Güzel sadece anne-babaların değil tüm eğitimcilerin okuması gereken yararlı bir çalışma. Size çocuklarınızı yetiştirirken kendi yönteminizi bulmanızı sağlayacak bu eser içerdiği analizlerle de farkını ortaya koyuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder