Yaratıcı tarafından tayin edilmiş bir süre için "konaklama yeri" dünya hayatı... Bu hayatı yeterince "doğru yaşamak" için, bir de "kitap" verilmiş insanoğlunun eline... "Hayatını kullanma kılavuzu", yani Kur'an! (s: 14)
Bu kitapta "Oku! derken, okumanın bütün anlamları akla gelmelidir. "Gözle oku, zihinle oku, gönülle oku. Kitabı oku, tabiatı oku, olayları oku, tarihi oku ve hepsinden öte, kendini oku... Düşünerek, duyarak, yaşayarak oku.(M.İslamoğlu) (s:27)
Keşke insanlar bir Ramazan boyunca, bütün bir Kur'an-ı, 6666 ayeti, anlamını bilmeden, üstünkörü okumak yerine; sadece bir veya birkaç ayetini, otuz gün boyunca okuyarak, anlamını tartışarak , uygulamak için ellerinden geleni yaparak geçirseler! (s: 63)
"Büyümeyen şey ölür." Muhammed İkbal'in isabetle ifade ettiği bu genel kural, beyin ve akıl için de geçerlidir.
Muhammed İkbal'in kıymetli eseri Cavidname'de:
Hintli bilge soruyor:
"Aklın ölümü nedir?"
Cevap:
Düşüncenin terk edilmesi!"
"Kalbin ölümü nedir?"
Zikrin terk edilmesidir." (s: 111)
Aklın giderilmesi demek olan "demans"ı(bunama hastalığını) geciktiren ya da hiç olmamasını sağlayan bir numaralı ilaç okumaktır. Yani "okumak, anlamak ve düşünmek." Beyni, beyin hücrelerini, okumak ve düşünmekten daha fazla çalıştıran ve bununla koruyan başka bir yol mevcut değil. 20'li yaşların başından itibaren, her gün 50 bin ile 100 bin arasındaki sinir hücresini kaybetme karşısında tek tedbir okumak! (s:134)
(Nesil Yayınları, 2008, 160 sayfa)
KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN:
Okumak, anlamak ve düşünmek... İnsan beyninin birbirleriyle bağlantılı en üst faaliyetleri... Okumak yalnızca insana has...
Kur'an, on dört asır önce inmeye başladığında ilk kelimesi "İkra!" idi. Yani bir an için Kur'an yalnızca bu bir tek kelimeden ibaretti: "Oku!"
"Kur'an" gibi okunacak bir "kitap"; kitap gibi okunmayı bekleyen koca bir "kainat!" Ve kainat gibi bir "insan!" Ve insana Rabbin büyük bir lütfu, "okuma" yeteneği... Ve okumanın bütün anlamları... Gözle okumak, zihinle okumak, gönülle okumak... Kitabı okumak, tabiatı okumak, olayları okumak, tarihi okumak ve hepsinden öte, kendini okumak...
"Eşref" oluşun gereklerini yerine getirmek, bilginin gücünü elde etmek, dünyada iyiliklere, ahirette gerçek kurtuluşa erişebilmek için... Hiçbir mazeret üretmeden, hiç vakit kaybetmeden, "Yaratan Rabbinin adıyla" okumak...
Bu mütevazı kitapçık, "okuma"nın önemi ve insan psikolojisi ve beyni üzerindeki olağanüstü etkilerini anlatmak için kaleme alındı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder