22 Haziran 2012

Oyuncak Tamirhanesi - Metin Karabaşoğlu



"Yenisini alırız" telkiniyle büyütülmüş ve herşeyin bir 'muadili'nin, bir 'aynısı'nın, bir 'yenisi'nin mevcut olduğuna inandırılmış çocukların büyüdüklerinde yapıp ettiklerini de görüyorum zira.
Dün bozulan oyuncağın 'tamiri'ne değil 'yenisi'ne yönlendirilmiş çocuklar, bugün bozulan dostlukların 'tamiri'ne değil, 'yenisi'ne yöneliyorlar çünkü.
Filan arkadaşınla aran mı bozuldu? Üzülme canım, yenisini alırsın.
Evliliğinde işler ters mi gidiyor, boşanıver canım; yenisini bulursun.

19 Haziran 2012

Kişisel Ataleti Yenmek - Mümin Sekman



Ataletli kişileri anlatmak için "Üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi hareket eden", "Yumurta kapıya dayanmadan harekete geçmeyen" gibi deyimler kullanılır. (s: 23)

07 Haziran 2012

Otoyol Uykusu - Kemal Sayar



Son günlerde kitapçıların psikoloji raflarında, yalnızlığı bir hastalık olarak ele alan ve onu baştan savmak için reçeteler öneren kitap sayısında gözle görülür bir artış vardı. Bruce bunu anlamıyordu, uçsuz bucaksız şu yeryüzünde insanlar neden yalnız kalmaktan korkar ve sığır sürüleri gibi emniyeti birbirlerine sokulmakta bulurlardı? Koca evrende onbirlere kişilik bir grubun içinde dahi olsak, kemiyetimiz, yuvarlama işlemleri yapıldığında sıfıra denk düşersin. "Kitle ruhu" diye söylendi Bruce, "bireysel sorumluluğun yükünü hafifletir." (s: 24-25)